jouluisesti marinoidut kasvikset

Jouluisesti marinoidut kasvikset

Olemme tehneet viime päivinä säilömishommia. Joulupöytään tulee esimerkiksi raikkaita limemarinoituja silakoita, joka on yksi lempiohjeistani ja blogin suosikkiresepteistä.

Haluamme syödä laatikoiden lisäksi paljon erilaisia kylmiä salaatteja ja kasviksia, joten teimme myös marinoituja vihanneksia. Niiden mausteliemi on jouluiseksi muokattu versio voikukkakapristen marinadiliemestä.

Lientä jäi hiukan yli, joten marinoin myös muutaman silakan tällä liemellä. Mausteliemen ainekset ovat onneksi niin halpoja, ettet ota taloudellisesti takkiin, vaikka marinadia jäisi yli. Tärkeintä on se, että lientä on tarpeeksi ja se peittää purkissa olevat kasvikset kokonaan. Tällä reseptillä marinoituja kasviksia tulee noin kaksi puolen litran purkillista.

Jouluisesti marinoidut kasvikset

(1 litra):

Kasvikset:

  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 pieni kukkakaali
  • 1 iso tai 2 pientä kelta- tai punasipulia
  • 1 iso tai 2 pientä porkkanaa

Marinadi:

  • 5 desiä vettä
  • 1,5 desiä sokeria
  • 1,5 desiä hunajaa
  • 1,5 desiä väkiviinaetikkaa
  • 4 laakerinlehteä
  • 2 kanelitankoa
  • 15 kokonaista maustepippuria
  • 10 kokonaista neilikkaa
  • 2 valkosipulinkynttä

  1. Esivalmistele kasvikset. Pese kesäkurpitsa ja kukkakaali hyvin kuumassa vedessä. Kuori sipuli ja marinadiin tulevat valkosipulinkynnet. Paloittele kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi.
  2. Steriloi valmiiksi kaksi lasipurkkia. Jos purkeissa on kumitiivisteet, poista ne. Voit streriloida purkit joko upottamalla ne muutamaksi minuutiksi suureen kattilaan, jossa on kiehuvaa vettä tai lämmittämällä purkkeja uunissa 225 asteessa 10 minuuttia.
  3. Tee seuraavaksi mausteliemi. Sekoita kaikki liemeen tulevat ainekset kattilassa ja kiehauta kevyesti, jotta sokeri liukenee liemeen. Lisää joukkoon kasvikset ja kiehauta vielä noin pari minuuttia, jotta kasvisten bakteerit kuolevat. Varo, ettei kesäkurpitsa pehmene liikaa. Jäähdytä kasvikset ja liemi huoneenlämmössä haaleaksi.
  4. Kaada kasvikset purkkeihin ja jätä molempiin purkkeihin myös kanelitanko, pari laakerinlehteä, puolet neilikoista ja pippureista.
  5. Anna kasvisten marinoitua jääkaapissa ainakin viikko, mielellään kaksi. Kasvikset kannattaa syödä parin kuukauden sisällä säilömisestä.

jouluisesti marinoidut kasvikset 1-2-3-liemi

Marinoituja kasviksia on muuten kiva tehdä pikkupurkkeihin joululahjaksi ystäville iänikuisen suklaan ja glögin sijaan. Olemme tehneet aika monena vuotena myös sinappia, sillä kaveripiirissämme on enemmän suolaisen kuin makean ystäviä.

Kipparin morsian -Minka näkyy olevan kanssani samoilla linjoilla siinä, että laatikoiden lisäksi pöydässä on pakko olla pureksittavia kasviksia. Tykkään kyllä syödä nokareet anopin hienosti imeltämää perunalaatikkoa ja etenkin bataattilaatikkoa, mutta parin jouluaterian jälkeen alan kaivata jo muunlaisia lisukkeita.

Tässä Minkan postauksessa on monta kivan kuuloista reseptiä perinteisten jouluherkkujen korvaajaksi tai niiden rinnalle, kannattaa kurkata!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.