”Katso tästä grafiikasta, mihin hallitsematon koronatilanne voi johtaa sinun kotikunnassasi”. Enkä katso. En ole huoleton, mutta en jaksa olla koko ajan ahdistunutkaan. Mieleni on niin täynnä numeroita, infografiikoita, riskiprosentteja ja tiedotustilaisuuksien alkamisaikoja, etten nyt jaksa.
Sen sijaan minä haluan leipoa leipää.
Jotain helppoa ja hyvää. Sellaista, joka ei vaadi loitsujen lukemista sata vuotta vanhalle hapanjuurelle tai viiden tunnin vaivaamista perinteisellä muinaisitalialaisella metodilla.
Upea italialainen leipä ilman vaivausta
Tällaiselta leivältä vaikutti focaccia, jonka alkuperäinen resepti on alun perin Alex Niemisen ja Riikka Sukulan Vege!-kirjasta. Ohje löytyy monesta blogista, ja sitä ovat hehkuttaneet niin Sivumaku-Jani kuin Sikke Sumari.
Toisin kuin useimmissa focaccia- ja leipäresepteissä, tätä leipää ei vaivata, vaan ainekset ainoastaan sekoitetaan. Lopputuloksena syntyy kauniisti kohoava ja kullankeltainen, herkullisen muheva, rakenteeltaan hieman briossimainen leipä. Kun tällainen leipä kuivuu, se hajoaa muruiksi. Sitkoinen leipä taas kuivuu kovemmaksi levyksi.
Sen lisäksi, että tämä leipä säästää vaivauskättä (tai Kitchen Aidia), se sopii moneen ruokavalioon. Leipään ei tule maitoa, voita tai munaa. Focaccia on siis vegaaninen, ja se sopii maito- ja muna-allergikoille.
Hyvät raaka-aineet ja tarkat mitat
Vaivaamattoman focaccian salaisuus piilee hyvissä raaka-aineissa, niiden optimaalisessa määrässä ja lämpötilassa. Tuunasin leivän vielä piirun verran esteettisemmälle tasolle taiteilemalla pintaan kevätkukkia persiljasta, ruohosipulista ja kirsikkatomaateista. Löydät koristeluideoita, kun heität Googleen hakusanaksi ”focaccia art”.
VINK: Tavallisten vehnäjauhojen sijaan suosittelen ehdottomasti durum-vehnäjauhoja. Niissä on myös vaalean kullankeltainen väri, joka tekee leivästä kauniin. Alkuperäisessä ohjeessa jauhojen määrä ilmoitetaan grammoina, joten jos omistat keittiövaa-an, punnitse jauhot.
VINK VINK: Valitse myös oliiviöljy huolella. Suosittelen extra virginiä, vihertävänkeltaista laatuöljyä.
VINK VINK VINK: Jos käytät kuivahiivaa, vesi saa olla hitusen kädenlämpöistä lämpimämpää. Liota tuorehiiva noin 35-asteiseen veteen, kuivahiiva taas 45-asteiseen.
VINK VINK VINK VINK: Leipään voi taiteilla kukkasia, puita ja auringon myös punasipulilla, paprikoilla, oliiveilla tai keitetyillä munanpuolikkailla. Voit myös koristella focaccian pelkistetysti perinteiseen tyyliin oliiveilla tai rosmariinilla ja suolaripauksella.
Helppo kevätfocaccia
Uunivuokaan (liian pieni pellille)
Taikina:
- 3 desiä kädenlämpöistä vettä
- 25 grammaa tuorehiivaa tai 11 gramman pussillinen kuivahiivaa
- 2 teelusikallista sokeria
- 400 grammaa eli noin 5,7 desiä durum-vehnäjauhoja
- 1 teelusikallinen suolaa
- 1,25 ruokalusikallista laadukasta oliiviöljyä
Pinnalle:
- oliiviöljyä
- sormisuolaa
- pari kortta ruohosipulia
- pieni kourallinen puolitettuja kirsikkatomaatteja
- pari tupsua persiljaa
Tai:
- oliiviöljyä
- suolaa
- pari rosmariininoksaa/pieni kourallinen puolitettuja oliiveja
- Sekoita hiiva ja sokeri huolellisesti kädenlämpöiseen veteen. Sekoita toisessa astiassa keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suolaseos ja öljy veteen. Sekoita taikinan ainekset huolellisesti, mutta älä vaivaa.
- Peitä taikina liinalla ja anna nousta huoneenlämmössä vähintään tunti.
- Öljyä korkeareunainen uunivuoka. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja anna sen nousta liinan alla vielä vartti. Sivele leivän pintaan hieman öljyä ja koristele pinta mieluisilla aineksilla. Ripottele päälle hieman sormisuolaa.
- Paista leipää 220 asteessa uunin alatasolla reilu 15 minuuttia tai kunnes leivän pinta on kauniin kullankeltainen. Nauti tuoreena.
Herkkuja niille, joiden jauhopeukalo on keskellä kämmentä
En ole blogimaailman paras jauhopeukalo, mutta takataskustani löytyy pari muutakin äärettömän hyvää leipäohjetta. Ensinnäkin nämä muhevat briossisämpylät, jotka ovat lumonneet monet muutkin leipurit. Täydellisiä hampurilaisiin!
Nämä yrteillä ja juustolla maustetut leipätikut taas syntyvät valmiista lehti- tai voitaikinasta. Pintaan hiukan kiiltoa munalla tai vaikka kasvimaidolla ja viimeistelyksi timajmia tai rosmariinia, vahvaa juustoa tai vegejuustoa raastettuna ja suolaa.