Pari viikkoa sitten rakkaat ystävämme tulivat Englannista Suomeen. Kokoonnuimme kaveriporukalla grillaamaan hampurilaisia ja hodareita ulkosalle. Lomasunnuntaina oli aikaa, joten halusin tehdä kaiken vimpan päälle, siis myös hampurilaissämpylät alusta alkaen.
Viime kesänä löysin todella ihanan ja helpon reseptin briossisämpylöille. Tuolloin panin taikinaan hieman ruisjauhoja, ja sämpylöiden sävystä tuli pari astetta vehnäpullaa tummempi. Tuolloin tein taikinaan kaksinkertaisen, pitkän kohotuksen: ensin viileässä ja sitten huoneenlämmössä. Testaamani ja upeaksi toteamani ravintola Murun briossi nimittäin kohotetaan näin.
Nyt halusin kuitenkin kokeilla, kohoaako taikina yhtä muhkeaksi kohottamalla sitä ihan perinteisesti tunnin verran huoneenlämmössä. Kohosihan se! Ehkäpä tuo piiiitkä kohotus ensin jääkaapissa ja sitten huoneenlämmössä sopii tuohon Murun leipään. Sen sijaan näistä briossisämpylöistä tulee täydellisiä myös perinteisellä ja lyhyemmällä kohotuksella. Tällä kertaa minulla oli vain vehnäjauhoja, joten leipäsistä tuli klassisia, vaaleita briosseja, joissa on suorastaan pornahtavan pehmoinen, voimainen sisus. Kas tässä päivitetty resepti.
Helpot briossisämpylät
12 pientä/6 isoa sämpylää
- 2,5 desiä maitoa
- 25 grammaa tuorehiivaa tai 11 grammaa kuivahiivaa
- 1,5 ruokalusikallista sokeria
- 1 teelusikallinen suolaa
- 2 munaa
- 100 grammaa voita
- 7 desiä vehnäjauhoja
Voiteluun:
- 1 muna
- 1 teelusikallinen hunajaa
- halutessasi siemeniä koristeeksi
- Nosta ensin voi pehmentymään huoneenlämpöön ja lohko se kuutioiksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maidon joukkoon hiiva, sokeri, suola ja munat. Sekoita hyvin.
- Ala lisätä jauhoja hiljalleen taikinaan ja vaivaa hyvin noin 10 minuuttia. Lisää seuraavaksi pehmeä voi ja vaivaa taikinaa vielä 10−15 minuuttia. Käsin taikinaa kannattaa vaivata hieman pidempään kuin monitoimikoneella tai sähkövatkaimen taikinapäillä.
- Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmssä tunnin verran.
- Muovaa taikinasta 12 pyöreää sämpylää ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota sämpylöitä vielä puolisen tuntia liinan alla. Sekoita keskenään kananmuna ja hunaja. Voitele sämpylät seoksella ja koristele leipäset halutessasi siemenillä.
- Paista sämpylöitä 200 asteessa uunin keskitasossa 15−20 minuuttia. Leivät ovat valmiita, kun niiden pinta on tumman kullankeltainen.
Selailin äsken blogiani ja huomasin, että olen ehtinyt ideoida ja testata reseptejä viime viikkoina ihanan paljon. Toivottavasti jaksaminen säilyisi nyt loman loputtuakin. Esimerkiksi viime vuoden syksy ja tämän vuoden loppukevät olivat niin täyteen tupattua aikaa, että vedimme arkiviikot samoilla pastoilla, laatikoilla ja uunikasviksilla, joita tulee tehtyä aina, kun aivot ovat jumissa.
Vaikka ruoanlaitto on ihanaa vastapainoa kirjoitustyölle, reseptien muokkaaminen ja niihin paneutuminen vaatii ainakin minulta henkistä jaksamista. Esimerkiksi kesäkuussa kirjoitin lehtijuttuja niin kovalla tahdilla, etten kerta kaikkiaan halunnut innovoida yhtään mitään kiinnostavaa työpäivien jälkeen.
Hyvää ruokaa haluan toki syödä aina, mutta väsyneenä en todellakaan jaksa jauhaa kuusenkerkkiä tai miettiä, että hei, voiskos ton lantun yhdistää jollain tosi fressillä tavalla pastaan (voiko????). Silloin haluan vain uittaa kasan perunaa, sipulia, porkkanaa, lohta, tilliä ja juustoa kermassa, muhistella sen uunissa ihanaksi lohtulaatikoksi ja ulista sohvannurkassa väsymystäni.
Toisaalta arjen alkaminen on tosi kivaa. Lapsi ei ainakaan vielä kiukuttele tarhaan paluusta, vaan kavereiden kanssa on loman jälkeen kivaa ja erilaista. Rahaa kuluu vähemmän, unirytmi ei kiepsahda päälaelleen, työt luistivat ihanasti lepotauon jälkeen. Toivottavasti akut ovat nyt latautuneet pidemmäksi aikaa ja jaksan kiinnostua uusien makuyhdistelmien kokeilusta. Mutta sori, jos täällä on välillä hiljaisempaa ja esittelen vain ravintoloita. Kun arki turruttaa tai aivot ovat solmussa, on ihanaa mennä syömään muiden laittamia ruokia, jos vain kukaro kestää sen.
Oi mahtavaa: nyt löysin superhyvän ohjeen briosseille! Tällaista yksinkertaista ja helppoa olen etsinyt jo jonkin aikaa, joten kiitos 🙂 Yksi kohotus passaa tähän tosiaan ihan riittävän hyvin ja koostumus on niin ihana!
Tämä resepti ällistytti minutkin. Olen tehnyt briossit aikaisemmin superhartaalla ja hitaalla tyylillä vain huomatakseni, että okei, paljon vähemmälläkin pääsee.
Lunta tuiskuttaa Tampereella ja hirrrveän kylmää on ulkona joten onneksi voi sisätiloissa vaivata taikinaa 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=dPI-mRFEIH0
ps. Ahlman rulettaa, mun iskä opiskeli siellä
pps. Oletko sukua leipuri-kahvila-Brandereille?
Ahlman on kyllä huippupaikka. Anna on todella hyvä ravintola, ja Kapustassa saa varmaan Tampereen parasta linjastotyylistä ”kouluruokaa”.
Mä en tietääkseni ole Branderin kahvilasukuhaaralle sukua. Tosin tämä ei ole ihan varmaa. Tunnen isän puolen sukua sieltä Brandereista todella huonosti, isän vanhemmat erosivat jo 40-luvulla, isän faija ei ollut koskaan kuvioissa mukana ja koko se puoli sukua on mulle täysi musta aukko. En siis tiedä yhtään, onko mulla jotain biologisia siteitä kahvila- tai kenkätehdas-Brandereihin.
Pingback: Grillissä paahdetut briossi toastit – Munat ja jutut
Pingback: Coca Cola – granaattiomenakastike ja savustettu nyhtöpossu – Munat ja jutut
Kiitos ohjeesta, tänään testattu ja ehdottomasti jatkoon.
Kiitos!!
JEEEEE! <3
Tein näitä gluteenittomilla jauhoilla ja näsitä tuli aivan jäätävän hyviä! Kiitos reseptistä.
Oikeesti onnistui myös gluteenittomilla? HELMEE!!!!!! Mä en tiedä mitään gluteenittomasta leivonnasta, joten tämä oli kullanarvoinen vinkki, jota jaan kyllä eteenpäin. <3
moi, savusuolaa,itse en saanut kuin 8 sämpylää? Muuten oli hyviä. Oon tehnyt aiemmin tuli paljon isompia mutta silloinkin vain 9 kpl. Hyvää syksyä!
Taisin tehdä itse aika pieniä. 🙂
Näistä sai aivan mahtavia hampurilais sämpylöitä tuosta satsista sai sopivasti 6 isoa sämpylää!
Jesssss!!!!!!!