Ratsastan tunnetusti trendien aallonharjalla. Hommasin älypuhelimen ja latasin Instagramin jo vuonna 2015 silloisen työnantajani vaatimuksesta. Tänä vuonna mielessäni on käynyt, että ehkä ne culottes-housut eivät olekaan järjettömän karseat, vaan joissain tilanteissa ihan ok. Alan stailata ruokakuvani kupariastioilla ja tummilla taustoilla ehkä 2022, ja viikonloppuna leivoin elämäni ensimmäisen pataleivän. Tämä maailman helpoin, tunariltakin onnistuva leipähän siis breikkasi isosti pari vuotta sitten.
Vai oliko se parikymmentä?
No, mihis sitä kiire valmiissa maailmassa jaadijaa. Tässä on nyt minun pataleipäreseptini. Halusin lokakuiseen lounaaseen syysfiilistä. Tein ruoaksi punajuurikeittoa ja raastoin leipään porkkanaa tuomaan väriä. Ohjeen pohja oli tämä Kotilieden resepti, käytin vain hieman enemmän hiivaa. Pataleivän ainesten mittasuhteet tuntuvat olevan hyvin samanlaiset reseptissä kuin reseptissä. Ohje toimi loistavasti, joten aion kokeilla tätä erilaisilla juuresraasteilla, yrteillä, leseillä ja pähkinöillä.
Taikinaan ei muuten tule lainkaan munia, voita tai maitotuotteita. Se sopii siis monille allergikoille ja vegaaneille.
Mahtavinta tässä on se, että taikinaa ei vaivata. Sekoitellaan vain illalla, annetaan nousta yön yli ja paistellaan aamulla. Tiedä sitten missä on taika, pitkässä kohotusajassa vai tulikuumassa padassa, mutta leivän rakenne ja ulkomuoto olivat täydelliset. Lopputuloksena syntyi rapeakuorinen ja sisältä pehmeä, sopivan huokoinen kaunotar, joka irtosi kypsennysastiasta helposti. Ei käsi jumissa vaivausta, ei taikinakonetta. Sen kun pyöräytät pallon ja that´s it.
VINK: Alkuperäiseen reseptiin suolaa tulee 1,5 teelusikallista. Mielestäni suolan määrää voi vähentää 1 teelusikalliseen maun kärsimättä, jos tarkkailet ruokasi suolaisuutta.
VINK VINK: Lisäsin ohjeeseen ripauksen sokeria, sillä mielestäni se tehostaa taikinan kohoamista.
VINK VINK VINK: En omista valurautapataa, vaan paistoin leivän pyöreässä keraamisessa uunivuoassa, johon teen laatikot. Tämä toimi hyvin. Kannen sijaan vuoan voi peittää kattilankannella tai suurella lautasella. Kypsennys onnistuu kuulemma myös tavallisessa kattilassa.
VINK VINK VINK VINK: Jos jännität, irtoaako leipä kypsennysastiasta, tee kuten minä ja voitele vuoka kevyesti öljyllä. Leipä irtoaa varmasti ongelmitta.
Porkkanainen pataleipä
2 – 3 litran vetoiseen pataan tai uunivuokaan
- 100 grammaa eli 1 iso tai 2 pienehköä porkkanaa
- 3 desiä hiivaleipäjauhoja
- 4 desiä vehnäjauhoja
- 1 teelusikallinen kuivahiivaa
- 1 – 1,5 teelusikallista suolaa
- 0,75 teelusikallista sokeria
- 3,5 desiä kädenlämpöistä vettä
- 1 ruokalusikallinen rypsiöljyä vuoan voiteluun
- pinnalle halutessasi kaurahiutaleita, auringonkukan- tai muita mieluisia siemeniä
- Tee taikina 12 – 24 tuntia ennen kuin paistat leivän. Kuori ja raasta porkkana. Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Sekoita porkkanaraaste jauhoseoksen joukkoon. Lisää lopuksi hailakan lämmin vesi ohuena nauhana. Sekoita taikinaa lastalla tai kevyesti kädellä, mutta älä vaivaa pitkään, sillä taikina saa jäädä löysäksi.
- Peitä taikinakippo kelmulla/liinalla/kattilankannella ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli.
- Ota taikina pois kiposta puolisen tuntia ennen paistoa. Levitä alustalle hiivaleipäjauhoja ja pyörittele taikinasta nopeasti pallo. Anna taikinapallon seistä liinan alla puolisen tuntia/kun uuni lämpenee. Muovaa pallo leipämäiseksi ja vedä sen pinnalle veitsellä muutama koristeviilto. Halutessasi ripottele päälle koristeeksi lisää hiivaleipäjauhoja sekä kaurahiutaleita/siemeniä.
- Öljyä paistoastian sisäpuoli kevyesti. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen ja pane pata heti alkuvaiheessa kylmään uuniin lämpenemään.
- Kun uuni ja astia ovat lämmenneet, nosta astia patakintailla ulos, pane taikinapallo astiaan ja peitä kannella. Paista leipää ensin kannen kanssa 30 minuuttia. Ota kansi pois ja anna leivän ottaa vielä väriä pintaan 15 minuuttia.
Katsokaa nyt miten nätti siitä tuli!!!!!! Hehkuin tuoreen äidin onnea, sillä minä en todellakaan ole mikään mestarileipuri, kuten uskolliset lukijat ovat saattaneet huomata. Suklaakakku on levahtanut lattialle ja se saatanan paskarenkula heitetty roskiin, ja vuosi sitten viimeistelin tämän herkullisen porkkanakakun heittämällä sen päälle rätin, jolla olin hetki sitten hinkannut lattiaa.
Eli sitä mä olin sanomassa, että leipominen on mulle hirveen terapeuttista hommaa. Stressi sulaa ja mä tunnen saavani jotain aikaan, olevani jotenkin enemmän läsnä tässä maailmassa, kun mä leivon.
Helppoja leipiä tunarileipurille
Mutta hei, kyllä minä ihan oikeasti välillä onnistun. Nämä samettisen mehevät briossisämpylät eivät vaadi ydinfysiikkaa. Ne ovat mielettömän hyviä hampurilaisissa, ja olen saanut muiltakin tunareilta hyvää palautetta siitä, että tämä resepti toimii.
Toinen leivontabravuurini on mausteinen banaanileipä. Voit heittää tänne pelkkää banaania tai banaania ja avokadoa. Oikeastaan mitä tahansa ylikypsiä hedelmiä noin 400 grammaa. Leivästä tulee ruokaisa, mausteinen ja makeahko. Mielettömän hyvää Cheddarin, Goudan tai tuorejuuston kanssa, sopii lähestyvään jouluaikaan.
En ole vielä testannut tätä Ranteita myöjen taikinasa -blogin nopeaa kauraleipää, mutta sitä on kehuttu kovasti. Myös Marikan leipä valmistetaan padassa, ja kohotusaika on vain puoli tuntia, ehkä se perustuu siirapin runsaaseen määrään. Marikalta löytyy myös valtavasti gluteenittomia reseptejä, kannattaa tsekata!