Haukikeitto slaavilaisittain kotimaisen kalatiskin antimista

(*Kaupallinen yhteistyö K-Supermarket Ratinan kanssa)

Blogiani pidempään lukeneet tietävät, että mouruan säännöllisin väliajoin hyvien kalatiskien perään. Olen kauhistellut kehitystä, jonka lopputuloksena markettien koot ovat kasvaneet, mutta suuresta kaupasta voi olla mahdotonta löytää tuoretta kalaa tai lihaa. Sen sijaan energiajuomia, muroja ja kaikenlaisia naksuja löytyy hyllykaupalla.

Vähemmän naksuja, enemmän laatua

Ilokseni nyt tuntuu siltä, että kehityksessä ollaan ottamassa askelta takaisin siihen aikaan, kun pikkukaupassakin oli tuoretiski. Yksi tällaisista kaupoista on Ratinan kauppakeskuksen K-Supermarket Ratina. Se on hyvin varusteltu, mutta ei hervottoman kokoinen marketti. Sellainen, josta selviää suht nopeasti ja järjissään ulos, koska käytävät eivät ole sadan metrin mittaisia.

Valikoima on harkittu ja meikäläisen makuun. Vähemmän naksuja ja energiajuomia, mutta enemmän tuoretta kalaa ja lihaa, hyvä heviosasto, lähituotteita, erikoisoluita, laadukkaita pastoja, öljyjä ja monipuolisia vegeruokia. Heviosaston mehukone täytetään sesongin hedelmillä, nyt veriappelsiinilla, ja perunalaarista löytyy maailman parhaaksi hehkutettua Frex-pottua.

K-Supermarket Ratina Tampere
K-Supermarket Ratina Tampere
K-Supermarket Ratina Tampere
K-Supermarket Ratina Tampere
K-Supermarket Ratina Tampere

Tavoite: Ensimmäinen suomalaisen kalan erikoiskauppa

Yksi tämän kaupan kiinnostavimmista osastoista on kalatiski. Ratinan K-Supermarketin kalaosastolla nimittäin myydään vain kotimaista kalaa. Kauppias Marko Laaksonen haluaa ottaa tietoisesti kantaa suomalaisen kalastuksen puolesta ja ohjata asiakkaita ostamaan enemmän suomalaista kalaa.

Itsepalveluhyllystä ja tilausvalikoimasta löytyy toki esimerkiksi ulkomaalaisia äyriäisiä niitä kaipaaville, mutta palvelutiskissä on vain kotimaista, esimerkiksi Näsijärven kuhaa ja Inarin siikaa. Kaloja myydään sekä kokonaisina että fileinä, ja tarjolla on myös mätiä, savukaloja, jauhettua kalaa ja talon kalapullia. Valikoima elää vuodenaikojen ja saatavuuden mukaan.

Tällainen ruokafilosofia miellyttää minua: ei kahmita myyntiin kaikkea mahdollista, vaan valitaan selkeä oma, eettinen linja. Ratinan kalatiskin linjaus tekee myös vastuullisesta ostamisesta helpompaa. WWF nimittäin suosittelee, että ihmiset ostaisivat ensisijaisesti lähivesien kaloja. Kun kauppa on jo tehnyt tämän rajauksen asiakkaan puolesta, ostaminen sujuu nopeammin, kun alkuperäasioita ei tarvitse arpoa tiskillä (jos asia mietityttää, eri kalalajien vastuullisuuden voi tarkistaa WWF:n Kalaoppaasta).

Ajatukseni ruoan alkuperästä, vastuullisuudesta ja laadusta natsaavat yhteen K-Supermarket Ratinan kanssa, joten lähdin mieluusti kaupalliseen yhteistyöhön heidän kanssaan. Marketti nimittäin osallistuu Vuoden kalakauppa -kilpailuun, joka on käynnissä helmikuun ajan. Kisassa tarkastellaan muun muassa valikoiman lähikalan osuutta ja monipuolisuutta sekä kalaosaston työntekijöiden ammattitaitoa.

Vuoden kalakauppa 2020 -kilpailu
Vuoden kalakauppa 2020 -kilpailu
Ratinan K-Supermarketin kalatiski

Keitto kalojen kuninkaasta

Tämän yhteistyön puitteissa kokkaan kaksi kalareseptiä K-Supermarket Ratinan kotimaisesta kalasta. Ensimmäinen ohje on tietenkin kalakeitto, sillä 11.2. vietetään kansallista kalakeittopäivää. Päivän teema on nyt liemi, johon halusin satsata. Ei arominappeja, vaan raaka-aineita, jotka tunnistan.

Kalaksi valitsin suomalaisen hauen, jota moni ammattikokki kehuu kalojen aateliseksi. Tätä äärettömän aromikasta vaaleaa kalaa käytetään kuitenkin kotikeittiöissä melko vähän. Ehkä hauen ruotoisuus pelottaa. Ratinasta hauen saa kuitenkin valmiiksi perattuna fileenä, joten ruotojen kanssa ei tarvitse taistella.

Liemeen loihdin slaavilaisia aromeja: suolaisenmakeaa etikkaisuutta ja täyteläisyyttä. Maustekurkun, smetanan, tillin ja valkoviinietikan yhdistelmä on niin herkullinen, että et todellakaan tarvitse kalaliemikuutioita. Voit myös keittää kalanperkeistä itse kalalientä, mutta mausteista ja kasviksista tulee soppaan niin syvä aromi, että tämäkään ei ole pakollista.

VINK: Paras vaihtoehto on liemineen purkissa myytävä maustekurkku. Jos käytät suolakurkkua tai liemettömiä kurkkuja, lisää keittoon enemmän sokeria ja etikkaa.

VINK VINK: Voit korvata lipstikan esimerkiksi Provencen yrtit -maustesekoituksella. Suosittelen kuitenkin lämpimästi hankkimaan lipstikkaa, sillä se antaa liemille mahtavaa syvyyttä.

VINK VINK VINK: Etikan voit korvata sitruunalla tai valkoviinillä. Etikka antaa keittoon borssihenkistä makua.

Haukikeitto slaavilaisittain

6 – 8 annosta eli suuri kattilallillen

  • 2 pientä keltasipulia/1 iso
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 400 grammaa keittoperunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1/4 lantusta
  • pieni palsternakka tai puolet isosta
  • 500 grammaa haukifileitä/muuta vaaleaa kalaa (tai hieman isompi määrä perkaamatonta kalaa)
  • 1 iso tai 2 pientä maustekurkkua
  • 2 ruokalusikallista voita
  • 1,3 litraa vettä
  • 1 desi kuohukermaa
  • 1 pikkupurkki eli noin 120 grammaa smetanaa
  • 0,8 desiä maustekurkkujen lientä
  • 2 ruokalusikallista valkoviinietikkaa
  • 1 teelusikallinen eli noin 10 maustepippuria
  • 3 laakerinlehteä
  • 2 teelusikallista kuivattua lipstikkaa
  • 1/3 teelusikallinen valkopippuria
  • 2 teelusikallista sokeria
  • suolaa maun mukaan
  • pinnalle 1 teelusikallinen kuivattua tai reilu kourallinen tuoretta tilliä



  1. Esivalmistele raaka-aineet. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja lohko perunat, porkkanat, lanttu ja palsternakka (jos perunoissa on ohut kuori, riittää, kun peset ne ja poistat ruvet). Kuutioi maustekurkku. Perkaa kala tai leikkaa valmiit kalafileet reiluhkoiksi paloiksi.
  2. (Jos haluat tehdä itse kalaliemen, keitä kalanperkeitä vedessä vähintään puoli tuntia. Siivilöi neste ja korvaa sillä reseptin vesi tai osa siitä. Jos et tee kalalientä, jätä tämä kohta välistä.)
  3. Sulata voi kattilassa. Kuullota kelta- ja valkosipulia, maustepippureita, lipstikkaa ja laakerinlehtiä pari minuuttia sekoitellen, kunnes sipuli on kullankeltaista. Kaada vesi kattilaan. Keitä seosta noin 15 minuuttia kannen alla keskilämmöllä.
  4. Lisää seuraavaksi joukkoon kovat juurekset eli porkkana, palsternakka ja lanttu. Jatka keittämistä 10 minuuttia ja lisää joukkoon perunat. Näin juurekset kypsyvät tasaisesti. Kurkista välillä, että kattilassa on vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Lisää vettä tarvittaessa.
  5. Lisää hauenpalat joukkoon, kun perunat ovat kypsiä. Kala kypsyy nopeasti, ja kun lisäät sen keittoon vasta lopussa, se pysyy kiinteinä paloina.
  6. Ota keitto pois liedeltä. Lisää joukkoon maustekurkkukuutiot, kerma ja smetana. Huuhtaise kerma- ja smetana tölkki vesitilkalla ja lisää vesi kalakeittoon. Maistele ja viimeistele maustaminen maustekurkkuliemellä, valkoviinietikalla, sokerilla, suolalla ja valkopippurilla. Ripottele keiton päälle tilliä ja halutessasi vielä nokare voita.


Slaavilainen kalakeitto resepti
Slaavilainen haukikeitto ohje

Aaa että, aaa ettien että. Liemestä tuli mielettömän hyvää! Hapon, suolaisuuden ja täyteläisyyden tasapaino on minulle suorastaan pyhä, ja tässä keitossa on kaikkea, mistä pidän. Seuraavana päivänä maut olivat vielä mehustuneet entisestään. Kylkeen tuoretta ruisleipää, joka ei edes voita kaipaa.

Soppa upposi myös 6-vuotiaalle, joka rakastaa maustekurkkuja ja kaikenlaisia etikkasäilykkeitä. Viehtymys suolaisiin ja happamiin ruokiin kulkee geeneissä: Ville nimittäin oli toivonut lapsena synttäreilleen tarjottavaksi tonnikalasalaattia jätskin ja keksien sijaan. Jälkikasvumme taas halusi omiin juhliinsa viime keväänä uunilohta ja muusia, ja pizzan päällä pitää olla aina mereneläviä.

Lisää keittoja – ja jotain ihan muuta

Yhteistyöhön on tulossa vielä kakkososa, ja silloin on luvassa jotain ihan muuta! Suunnitelmissani on nimittäin viedä teidät Aasiaan suomalaisen kalan voimin.

Ja jos innostuit kalakeitoista, tässä vielä pari muuta reseptiä: perinteisistä perinteisin lohikeitto, kirkkaaseen liemeen tehty madekeitto ja kurkumalla maustettu keltainen kalakeitto (voit korvata parsan nyt parsakaalilla).

Lopuksi kolme toivetta:

  1. Tarkista ostamasi kalan eettisyys aina WWF:n Kalaoppaasta. Suosi eettistä kalaa.
  2. Osta enemmän kotimaista kalaa ja kokeile eri kalalajeja.
  3. Älä mausta ruokia rutiininomaisesti liemikuutioilla. Kun lisäät mausteet itse, maku on raikkaampi ja tiedät, mitä lautasellasi on. Ei epämääräisiä ”aromeja”, piilosuolaa tai väriaineita, vaan yrttejä ja pippuria. Maustamisen oppii maistelemalla, ja kun opettelet käyttämään puhtaita mausteita, alat erottaa ruoasta selkeitä makuja yleissuolaisuuden sijaan.
 

2 Kommenttia

  1. Otetaan ehdottomasti kotikeittiöön. Soppa on paitsi varmaan maukas, myös kaunis ja värikäs (ainakin kuvassa). Ja saahan valoja kotonakin viriteltyä. Kiitos myös keltaisesta kalakeitosta, se on maistunut jo monelle sukupolvelle.

    • Voi miten kauniisti sanottu! Mulla on tapana laittaa keittoihin pelkän perunan sijaan runsaasti kettojuureksia: porkkanaa, palsternakkaa, lanttua, juuriselleriä, erilaisia sipuleita. Tulee juurikin sitä väriä lautaselle, mutta ennen kaikkea makua!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.