Kaikki reseptit, joiden otsikossa lukee ”vain kolme raaka-ainetta”/”vain vartti”/”vain yksi kattila” kiinnostavat tällä hetkellä kovasti. Selitys tuhisee juuri tällä hetkellä selässäni kantorepussa (ja alkaa varmasti rääkyä heti, kun yritän lämmittää itselleni lounasta).
Neljän aineksen halloumipihvit
Innostuin, kun törmäsin Satu Koiviston neljän raaka-aineen halloumipihvien ohjeeseen. Ikäväni Kreetalle on kova, joten tuunasin ohjetta välimerellisillä mausteilla ja valkosipulinkynnellä, ja voi moro! Vain neljä pääraaka-ainetta, mausteet ja paistinpannu ja kas, olet kreetalaisella terassilla (sitten puistosta kuuluu ”Moro Rantane”, ja illuusio särkyy).
Sadun ohjeeseen tulee yksi kananmuna. Taikina näytti kuitenkin omaan silmääni kuivalta, joten käytin kaksi munaa, etteivät pihvit hajoa paistettaessa.
Mitä suurempi kesäkurpitsa, sen kosteampi ja höttöisempi kurpitsan koostumus tuppaa olemaan. Kurpitsan kosteus kyllä tekee taikinasta notkeaa, mutta ei sido sitä. Liian vetisestä kurpitsasta tehdyt pihvit siis hajoavat, aivan kuten liian kuiva taikina. Raastettu kurpitsa kannattaa puristella tai valuttaa huolellisesti kuivaksi, ja käyttää kaksi munaa, jotta pihveistä tulee ehjiä ja napakoita.
Minttua ikuisen basilikan sijaan
Maustoin taikinan tillillä, mintulla ja sitruunalla. Tilli ja minttu voi kuulostaa yllättävältä yhdistelmältä, mutta se on fantastinen! Mausteyhdistelmää käytetään paljon kreetalaisissa kasvisruoissa.
Lisukkeeksi tein yksinkertaisen jugurttikastikkeen: paksua jugurttia, sitruunamehua, suolaa, pippuria ja hieman sokeria. Lisukeriisin maustoin kurkumalla, joka toi kivaa väriä lautaselle.
VINK: Voit korvata korppujauhot leivänmuruilla
VINK: Mausteiksi sopivat myös basilika, timjami ja oregano. Maustesekoituksista Provencen yrtit.
VINK VINK VINK: Älä liikuttele pihvejä turhaan pannulla paiston aikana, etteivät ne hajoa.
Kesäkurpitsa-halloumipihvit kreetalaisittain
14 pikkupihviä
- 1 noin 400 grammainen kesäkurpitsa
- 1 paketillinen eli noin 200 grammaa halloumia
- 2 munaa
- 1 desi korppujauhoa
- 1 valkosipulinkynsi
- puolikkaan sitruunan raastettu kuori
- kourallinen tuoretta tilliä/ruokalusikallinen kuivattua
- kourallinen tuoretta minttua/ruokalusikallinen kuivattua
- rouhaus pippuria
- halutessasi hippunen suolaa
- öljyä paistamiseen
- Esivalmistele ainekset. Pese kesäkurpitsa ja raasta se kuorineen karkeaksi raasteeksi. Puristele raasteesta runsain neste pois. Kuivaa halloumi talouspaperilla ja raasta juusto karkeaksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Pese ja raasta sitruunankuori.
- Sekoita kulhossa kaikki ainekset ja halutessasi pieni ripaus suolaa. Älä liioittele suolan kanssa, sillä halloumi on suolaista. Anna taikinan vetäytyä viileässä puolisen tuntia.
- Muotoile taikinasta pieniä, pulleita pihvejä. Lorauta pannulle öljyä ja kuumenna. Paista pihvejä pari pykälää keskilämpöä kuumemmassa lämpötilassa, reilut viisi minuuttia per puoli. Älä liikuttele pihvejä paiston aikana turhaan.
- Tarjoa kullanruskeiksi paahdetut pihvit jugurttikastikkeen kera.
Tilliä ja minttua uuniruokiin, pastoihin ja salaatteihin
Jos tillin ja mintun yhdistelmä alkoi kiehtoa, täältä löytyy pari vanhaa reseptiäni, joissa yhdistän kyseiset yrtit. Toisessa ruoassa maustan tillillä ja mintulla täytetyt tomaatit, toisessa broilerin. Yhdistelmä on killeri etenkin tomaattiruoissa!
Kannattaa testata myös raikas ja helppo kesäsalaatti, johon tulee tomaattia, minttua ja juustoa. Makuyhdistelmä sopii myös pastaan. Tänäkin kesänä yleisin pikaruokamme taitaa olla spagetti fetan, tomaatin ja mintun kera. Parvekkeen mintturuukku puskee nimittäin jo siihen malliin satoa.
EDIT: Ville tuli juuri kotiin. Arvatkaas mitä ruokaa se alkoi tehdä!