Dal makhani eli pehmeän mausteinen linssimuhennos ja tomaattiraita

En ole koskaan oikein päässyt sisälle intialaiseen tai nepalilaiseen ruokaan. En varsinaisesti osaa sanoa, miksi. Minähän rakastan mausteita. Olen ehkä syönyt liian monta kertaa mitäänsanomatonta, mutta kallista noutomössöä. Mössömäisyys taitaa häiritä näissä ruoissa eniten. Intialaiset ravintolat ovat kalliimpia kuin vaikkapa kiinalaiset, ja jotenkin tympii maksaa liki 20 euroa aika epämääräisestä, mössääntyneestä take away -höystöstä.

Nyt kelkkani on kääntynyt. Olemme kokkailleet kotona hyviä curryja ennenkin. Kiitos Briteissä asuvien ystäviemme, jotka osaavat loihtia patoja ja kastikkeita, joissa on selkeä koostumus ja suutuntuma. Nyt kokeilimme paria Glorian Ruoan ja Viinin reseptiä, ja olen valmis pyörtämään kaikki pahat puheeni intialaisista kastikkeista. Olen rakastunut.


Dal makhani eli musta Dal on saanut nimensä muhennoksen pienistä mustista linsseistä ja tummista kidneypavuista. Tämä kasvisruoka on niin ruokaisaa, että lihaa ei todellakaan kaipaa. Etenkin, kun voi antaa kastikkeeseen täyteläisyyttä. Mukailimme taas hieman reseptiä. Mausteita tuli laitettua aika paljon enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Kastikkeesta ei kuitenkaan tullut tulista, vaan syvän mausteista. Maistui parivuotiaallekin enemmän kuin hyvin.

1 desi kidneypapuja
2 desiä mustia linssejä
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tuore vihreä chili
2 ruokalusikallista voita
1 ruokalusikallinen tomaattipyrettä
2 teelusikallista jeeraa eli juustokuminaa
0,5-1 teelusikallista mietoa chilijauhetta
3 sentin pala tuoretta inkivääriä
8 desiä vettä tai kasvislientä laadukkaasta fondista
0,5 desiä kermaa
tuoretta korianteria
suolaa

Liota kidneypavut. Jos käytät kuivattuja papuja, pane ne likoamaan useita tunteja aikaisemmin, mieluiten yön yli. Liottamattomat kuivat pavut sisältävät lektiiniä, joka voi aiheuttaa pahoinvointia. Jos käytät tölkkipapuja, liota niitäkin mielellään noin tunti.

Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota niitä kattilassa voissa miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää joukkoon tomattipyre, jeera ja chilijauhe. Raasta joukkoon tuore inkivääri ja kuullota vielä toiset viisi minuuttia. Lisää lopuksi linssit, pavut ja vesi/kasvisliemi. Keitä noin tunti, tarkista maku ja lisää suola. Tarjoile riisin ja tuoreen korianterin kera. Me teimme pilahviriisiä. Sipulia kuullotetaan kattilassa reilussa öljyssä, riisi kaadetaan joukkoon kuullottumaan, lopuksi nestettä joukkoon ja kiehautus.

Papuruoat pitää kypsentää todella hyvin. Eri papulajikkeille suositellut kypsennysajat ja vinkkejä palkokasvien käyttöön löytyy täältä.

Tomaattiraita valmistuu nopeasti, mutta parhaimmillaan se on vetäydyttyään rauhassa jääkaapissa. Raidan jugurttia ei tarvitse valuttaa, vaan se saa olla juoksevaa.

2 desiä luonnonjugurttia
1-2 tomaattia
puolikas punasipuli
2 ruokalusikallista tuoretta minttua tai korianteria
0,5-1  teelusikallista jeeraa
sokeria
suolaa

Poista tomaatin sisus ja leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja revi yrtit hiutaleiksi. Sekoita kaikki ainekset jugurttiin. Mausta jeeralla sekä pienellä ripauksella suolaa ja sokeria. Anna makustua ja tarjoile papumuhennoksen raikastajana.

 

 

 

4 Kommenttia

  1. Intialainen ruoka on minunkin keittiössäni jäänyt vähän muun aasialaisen keittiön varjoon,vaikka sieltä kyllä löytyy paljon ihanuuksia.Juuri kaikenlaiset dalit ovat tosi hyviä:)

    • Pidin tästä dalista siksi, että koostumus oli jotenkin selkeä. Vaikka olenkin pitkään haudutettujen pataruokien ystävä, miellän sen jotenkin kotiruoaksi. Olemme pari kertaa hakeneet aika vaatimattomat intialaisannokset lähiravintolasta. Lasku melkein 40 euroa, ja naan-leivästäkin on pitänyt maksaa erikseen. Mutta nyt onneksi löysimme tosi hyvän noutopaikan, jossa raita ja naan kuuluvat noutoannokseen, ja ruokakin on ihan eri tasoa kuin ne pari kallista mössöä, joihin olen pettynyt.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.