Tämä makupari on minun keittiössäni tuttu. Sitruunaa, persiljaa, chiliä. Potkua ja raikkautta esimerkiksi meksikolaisiin, maurilaisiin ja aasialaisiin ruokiin.
Sen sijaan suomalaisten metsäsienten yhdistäminen tähän komboon ei heti ensimmäisenä putkahda mieleeni. Ensinnäkin, minä rakastan suomalais-slaavilaista tapaa valmistaa sienet sipulin, voin ja jonkin happaman ja täyteläisen maitotuotteen, esimerkiksi kerman tai smetanan kera.
Viikonloppuna kokkaamamme yksinkertainen sienitäyte uuniperunaan oli niin hyvä, että murisin onnesta sitä syödessäni. Jopa eräs fanittamani kirjailija lähetti viestin, jossa kiitteli reseptistä. Perinteinen ja simppeli makumaailma kolahtaa monelle muullekin.
Halusin kuitenkin kokeilla jotain erilaista. Helppoa, mutta snadisti yllättävää. Törmäsin kuin tilauksesta tähän Jamie Oliverin sienipastan reseptiin. Parmesaani, oliiviöljy ja voinokare tuovat siihen sieniruoista tuttua pehmeyttä. Metsäsienistä nostetaan kuitenkin uusia aromeja esiin chiliripauksen ja sitruunan avulla.
Lopputuloksena oli erilainen, helppo, kiinnostava ja maukas sieniruoka. Suppilovahveroiden, parmesaanin ja chilin yhdistelmä oli yllättävän toimiva. Sienen oma maku pääsi kunnolla esiin, kun sitä ei pyöristetty kermalla tai smetanalla. Ihan kuulkaa 6/5, syön ennen kuin selkääni otan jne.
Chilillä ja sitruunalla maustettu sienipasta
4−6 annosta
- 400 grammaa spagettia
- 250−400 grammaa metsäsieniä (mitä kuivempia sienet ovat, sitä vähemmän tarvitset niitä)
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 keltasipuli
- 1−2 mietoa kuivattua chiliä
- puolikkaan sitruunan mehu
- pari kourallista tuoretta persiljaa
- kourallinen raastettua parmesaania
- suolaa
- mustapippuria
- oliiviöljyä ja nokare voita kuullottamiseen
- Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua valko- ja keltasipuli. Murskaa kuivattu chili, puhdista ja silppua sienet.
- Kuumenna pannulla noin ruokalusikallinen voita ja loraus oliiviöljyä. Lisää chili, valko- ja keltasipuli pannulle ja kuullota pari minuuttia. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää seuraavaksi joukkoon sienet. Kuullota ja sekoittele sieniä, kunnes ne saavat kullanruskean värin ja paahtopintaa.
- Ota pannu pois levyltä. Sekoita sienten joukkoon sitruunamehu ja silputtu persilja. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Keitä suuri kattilallinen suolaista vettä. Lisää pasta kiehuvaan veteen ja keitä al denteksi. Siivilöi pasta ja sekoita se sienimuhennokseen. Lisää joukkoon parmesaaniraaste ja sekoita hyvin. Koristele valmis annos tuorella persiljalla ja nauti.
Olen yrittänyt opiskella sienten oikeaoppista kypsentämistä, mutta se ei ole kovin yksinkertaista. Nyt suppilovahverot olivat niin älyttömän kuivia, että ne kutistuivat pieniksi rutuiksi heti, vaikka olivat pannulla vain muutaman minuutin.
Joihinkin ruokiin haluan sienistä tarkoituksella pieniä ja enemmänkin haudutan niitä omassa nesteessään ja höyryssään kuin paistan. Toisinaan taas on kiva jättää sienet mahdollisimman suuriksi ja pureksittaviksi. Tällöin riittää nopea paahtaminen erittäin kuumalla lämmöllä. Siis juurikin paahtaminen, ei hauduttaminen. Mutta nämä ovat taas makuasioita ja riippuvat sienilajikkeesta ja sienten kuivuudestakin.
Mutta semmoista tällä kertaa. Nyt lösähdän sohvalle nauttimaan Pizzariumin tyyliin tehtyä peltipizzaa ja nautiskelemaan valkoviiniä. On meinaan on ollut aika ”intensiivinen” kotipäivä plikan kanssa. Raportoin angstiani jo Instagramissakin. Bussimatka Kalevan Prismaan oli niin riemastuttava, että muistin taas, miksi haluan kävellä aina, kun se on mahdollista.
Lisäksi joku elämää nähnyt, hyväkäytöksinen daami halusi taas ihmetellä, ”miksi niiden vankkureiden kanssa pitää ängetä joka paikkaan”. No öö, esimerkiksi siksi, että ihmisten pitää ostaa ruokaa. Miksi sillä autolla pitää ängetä joka paikkaan? Miksi et kanna sitä 17-kiloista lasta paria kilometriä suuntaansa kiireessä? Tähän päälle Prisman virikkeellinen ympäristö intiimeine loisteputkivalaistuksineen ja houkuttelevine tarjouskuulutuksineen. Ja perkele horoskooppikin lupaili, että saan tänään jonkun ikävän mailin. Nyt vain vahtaan gmailiani paskat housuissa, eikä vieläkään ole tullut mitään.
Että vaikeeta on.
Kiva idea tuo chili ”kerman tilalla” 😀
Juuri tästä pidän tässä ohjeessa. Sieniruoat tulee niin helposti vietyä siihen kermaiseen ja voiseen suuntaan. Kerma ja voi ovat ihania, mutta tämä Jamien resepti pomppasi positiivisesti silmääni, koska siinä oli kerrankin jotain uutta.