Irish coffee -juustokakku

Irish coffee -juustokakku

Minun ei pitänyt kokata tänä jouluna juuri mitään, sillä olen aivan poikki muutostamme. Saimme kuitenkin suurimmat rojukasat raivattua pari päivää ennen aattoa. Uusi keittiö tuli sen verran tutuksi, että päätin rohkaistua kokeilemaan jotain.

Minulla nimittäin kestää  hetki, ennen kuin olo alkaa tuntua varmalta ja mukavalta uudessa tai vieraassa keittiössä – niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin. Köökki on minulle jollain tavalla intiimi paikka, intiimimpi kuin makuuhuone.

Kokkailu ei vaadi fiiniä viinaa

Mies ja anoppi kokkasivat muut joulusafkat, minä tein jälkkäriksi helpon juustokakun. Koska kukaan meistä ei välitä erityisemmin makeasta, päätin tehdä jotain siihen kuuluisaan aikuiseen makuun. Terästetty kahvi maistuu kaikille, voisiko sen nauttia kiinteässä muodossa?

Vähän googlailua ja kakku sai mausteekseen kahvia ja viskiä, aivan kuin klassisessa Irish coffee -drinkissä. Päälle tietenkin kermavaahtopilvi, jolla juomakin kruunataan. Käytin pohjana tätä Valion ohjetta, mutta minulle epätyypilliseen tapaan käytin nyt vähän enemmän sokeria kuin ohjeessa. Viskini oli nimittäin sen verran tujua.

Törmäsin myös sellaiseen ensimmäisen maailman ongelmaan, että meillä oli kaapissa liian hyviä viskejä, oikein turpeisia Laphroaigeja. Jouluaattona kermakastikkeeseenkin lorahti 135 euron XO-konjakkia, kun halvempaa ei ollut. Ostakaa siis hyvät ihmiset viinakaappiinne pullo Johnnie Walkeria. Sillekin on paikkansa tässä maailmassa!

VINK: Älä käytä savuista viskiä. Makea tai neutraali bulkkiviski sopii tähän tarkoitukseen oivallisesti.

VINK VINK: Lisää sokeria maun mukaan. Käyttämäsi viskimerkki ja kahvin vahvuus vaikuttavat siihen, kuinka paljon sokeria tarvitaan.

VINK VINK VINK: Koristeeksi tulevaa kermavaahtopilveä ei hyydytetä liivatteella, vaan se jähmettyy kylmässä. Vispikerma sopii mielestäni tähän paremmin kuin kuohukerma, koska kakussa ei ole marjoja makua raikastamassa.

VINK VINK VINK VINK: Vahva kahvi on subjektiivinen käsite, itse käytän jauhoja 1,5 – 2 kertaa tavallista enemmän. Esimerkiksi 3 suodatinkupilliseen 5 mitallista puruja.

VINK VINK VINK VINK VINK: Kuinka kauan alkoholia pitää keittää, jotta sitä ei varmasti jää kakkuun? Kukaan kotikokki tuskin pystyy luotettavasti tätä kysymystyä selvittämään, enkä minäkään ala sitä tässä ratkoa. Kiehautan ruokaan tulevat, väkevät alkoholit, jotta maku pehmentyy. Ja vaikka et alkoholia edes kiehauttaisi, koko kakun alkoholimäärä vastaa vain keskiolutta, yhden siivun siis kulausta pullosta.

Jos asia kuitenkin arveluttaa, helpoin ratkaisu lienee se, että et tee tätä kakkua. Viskin voi myös korvata viskin makuisella makusiirapilla, joita olen leivontakaupoissa joskus nähnyt.

Irish coffee -juustokakku

Pienehköön 20 – 23 -senttiseen irtopohjavuokaan

  • 175 grammaa Digestive/kaura/Bastogne-keksejä
  • 75 grammaa voita
  • 400 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
  • 4 desiä vispikermaa
  • 1,5 desiä kylmää, vahvaa kahvia
  • 1 desi viskiä
  • 1 desi sokeria
  • 5 liivatelehteä
  • pinnalle halutessasi raastettua tummaa suklaata tai kaakaojauhetta

  1. Tee ensin pohja. Pingota leivinpaperiarkki irtopohjavuokaan ja leikkaa arkin reunoja hieman pienemmiksi. Murenna keksit. Sulata voi ja sekoita voisula keksinmuruihin. Taputtele muruseos irtopohjavuokaan tasaisesti.
  2. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen siksi ajaksi, kun teet kakun täytteen.
  3. Vispaa kerma vaahdoksi. Erottele puolet vaahdosta toiseen astiaan odottamaan kakun kuorrutusta. Sekoita toiseen puolikkaaseen tuorejuusto. Lisää kahvi kerma-juustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  4. Kiehauta viskiä kattilassa viitisen minuuttia, jotta terävin alkoholin aromi haihtuu. Myös nestettä haihtuu keittämisen aikana. 0,75 desiä keitettyä viskiä riittää kakun mausteeksi.
  5. Puristele liivatelehdistä vesi ja pane ne kattilaan kuuman viskin joukkoon. Sekoita hyvin, kunnes liivate on täysin sulanut.
  6. Kaada liivateviskiä ohuena nauhana juusto-kermaseokseen koko ajan sekoittaen. Mausta seos lopuksi sokerilla oman makusi mukaan. Kaada täyte keksipohjan päälle.
  7. Anna kakun hyytyä jääkaapissa ensin reilu tunti. Sivele tunnin kuluttua loppu kermavaahto kakun pinnalle. Näin kerma pysyy omana kerroksenaan eikä sekoitu täytteeseen. Anna kakun hyytyä tämän jälkeen vielä ainakin 4 tuntia, mieluiten yön yli. Koristele suklaamuruilla tai kaakaojauheella.

Irish coffee -juustokakku

kahvijuustokakku
Juustokakku, laiskan ja luovan leipurin unelma

Rakastan juustokakkuja, koska kärsivällisyyteni, taitoni ja makeanhimoni eivät riitä täytekakkuihin ja monimutkaisiin luomuksiin. Juustokakku sen sijaan on silkkaa neroutta. Kun perusohje on takaraivossa, täytteitä voi varioida loputtomasti.

Kombo 200 – 400 grammaa tuorejuustoa + 2 desiä kermaa + 1 – 2 desiä marjoja tai muuta makutäytettä + 4 -5 liivatelehteä + maun mukaan sokeria ei ole pettänyt koskaan. Liivatteen määrän pidän yleensä samana. Jos marjoja tulee paljon, laitan hiukan vähemmän juustoa. Tällaiseen kakkuun, johon mausteeksi tulee nestettä, eikä mikään kiinteä kasvata täytteen massaa, laitan enemmän juustoa.

Ainoa juustokakkumokani on ollut se, etten ole tajunnut, että irtopohjavuoan reunus voi löystyä käytössä. Älä siis koskaan tartu kakkuun vuoan reunasta, vaan aina pohjasta. Nimimerkillä kerran kakku putosi pohjan läpi lattialle. Irroitettuani reunuksen hivutan kakun leivinpaperista nykien tarjoilualustalle. Yleensä leikkaan paperin reunat näkymättömiin ja kuorrutan kakun jollain, niin katse ei kohdistu paperiin.

Hyviä makuyhdistelmiä ovat olleet muun muassa karpalo ja tumma suklaa, appelsiini ja kaneli sekä valkosuklaa ja punaiset marjat. Tämä marmoroitu juustokakku taas paistetaan. Täytteeseen tulee muun muassa rahkaa ja munia, marmoroitiin vaikka mustikkaa.

Joulun yksinkertaisia iloja

Tänä jouluna en jaksanut kuvata joulupöytäämme ja koristeita. Anoppilassa mentiin samalla kaavalla kuin aikaisempinakin vuosina. Joulupöydässämme oli kreikkalainen lihapata eli stifado riistasta, paljon Nygrenin kaloja ja mätiä, Vegemin seitankunkku konjakkikastikkeella, laatikot, kylmiä salaatteja, juustoja ja samppanjaa. Joulun paras hetki koettiin joulupäivänä, kun taata teki pihaan nuotion, jolla paistoimme peuramakkaraa. Luulen, että tämä taisi jäädä kaikkein voimakkaimmin viisivuotiaan juhlijan mieleen.

Olen saunonut, kierinyt ihoni naarmuille kovassa lumihangessa, lukenut ja katsellut friikkidokkareita Youtubesta. Teimme perinteisen joulukävelyn ja kuvailin kylän maisemia. Nyt teki mieli tarkastella kaikkea vähän vinksallaan olevaa. Ehkä ne dokumentit vaikuttavat.

Luin E. L. Doctorowin Homer ja Langleyn ja katsoin klassikkodokumentin Grey Gardens. Molemmat kertovat porvarillisen maailman säännöt hylänneistä, erakoituneista tavaranhamstraajista. Olen mietiskellyt viime päivät sitä, mikä on normaalia ja omaa suhdettani siihen. Lopputulos on se, että normaalius kiinnostaa minua aina vain vähemmän ja vähemmän.

Mistäs sitä tietää, vaikka päätyisin itse joskus hyvin kummalliseen elämäntilanteeseen, silinteri päässä erakkokartanoon. Se voisi olla sangen mukavaa, kasvatan parran ja nauran sen uumenissa ihmisten hysteeriselle halulle tehdä asiat ”oikein”.

Tämänsuuntaisia ajatuksia pyöri mielessäni jo viime jouluna, kun tein tavoitelistan tälle vuodelle. Lähes kaikki kohdat on suoritettu, olen ylpeä! En pingota niin paljon ja olen ostanut kreisejä vaatteita. Tosin se sikari on vielä polttamatta – nyt ryhtiä Janica!

Joulu 2018

Joulu 2018
Joulu 2018
Joulu 2018

Joulu 2018

joulu 2018

joulu 2018

 

4 Kommenttia

  1. Meillä on kaapissa jotain suhteellisen kallista Hennessyä josta kumpikaan ei välitä – olen upottanut lähes koko pullon pääasiassa pippurikastikkeeseen. Sama ongelma toisinsanoen täälläkin. Kaapissa ei ole muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, oikein mitään nestemäistä mitä raaskisi käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan.

    Tuo uuden keittiön korkkaaminen muuten on yllättävän vaikeaa. Muutettiin miehen kanssa tuossa muutama kuukausi takaperin ja kesti viikko ennen kuin sain aloitettua ruoanlaiton uudessa keittiössä.

    Tuo Irish coffee-kakku vaikuttaa muuten niin hyvältä että taidan tehdä sen miehelle töihin viemiseksi kun hänellä on syntymäpäivä.

    • Mua jännittää myös kovasti, miten opin kuvaamaan ja stailaamaan ruokia uudessa kodissa. Kaikki tavarat hakevat edelleen paikkaansa, mistä valo tulee, missä oli se ja tämä koristekikkare jne.

  2. Meillä on käynyt useasti sama homma, että kakkuihin ja ruokiin livahtaa niitä kalliita ja ns. parempia viskejä ja konjakkia. Onhan se ehkä varmaan vähän turhaa hassausta, mutta tuleepahan käytettyä.
    Erityisesti leivonnassa tulee käytettyä, (miehen lempparia) Crown Royalia. Musta se ei muuhun kelpaakaan 😉

    • Mä tosiaan ostin tämän episodin vuoksi nyt pari ns. kyykkypulloa kaappiin kokkailua varten. Ja hitto, rommia pitäisi myös ostaa lisää. Jotain halpaa Captain Morgania. Se on ihan ässä leivonnassa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.