(*Valkia-juomat saatu ilmaiseksi Pernod Ricard Finlandilta)
Itsenäisyyspäivän lähestyessä ruokalehdet ja -sivustot pursuilevat herkullisia juhlamenuita suomalaisista aineksista. On sekä perinteisesti että eksoottisemmin graavattua lohta, riistapaisteja, patoja, marjoilla täytettyjä jouluhalkoja ja fantasiakakkuja.
Juhlin itsenäisyyspäivää itsekin aikas paljon mellevämmin kuin normaalisti. Olemme vuokranneet kahden kaveripariskunnan kanssa Villa Sofian, jossa nautiskelemme ystävien kanssa illallisen ja kilistelemme. Joulunalusaika on työmielessä niin hektistä, että on ihanaa päästä valmiiseen pöytään.
Mietin tätä, kun pohdin, mitä voisin kaivaa teille arkistojen kätköistä. Vaikka kyseessä on itsenäisyyden suuri juhlavuosi, arki jyrää kuitenkin monessa taloudessa sen päälle. Kakkujen taiteiluun ja hirvipaistien haudutteluun ei ole välttämättä aikaa ja energiaa. Television ääressä köllötellessä olisi kuitenkin kiva napostella jotain juhlavampaa kuin pelkkiä sipsejä.
Kokosinkin ideoita helppoon napostelupöytään. Yritin valita reseptejä, joiden toteuttaminen ei vaadi monimutkaisia operaatioita ja kalliita raaka-aineita. Monissa herkuissa on silti jokin suomalainen elementti.
1. Suolaiset joulutortut poro-timjamitäytteellä
Näitä suolaisia torttuja ei täytetä luumuhillolla. Yrttinen täyte syntyy tuorejuustosta, kylmäsavuporosta, punasipulista ja timjamista. Kehitin nämä naposteltavat vuosia sitten juuri linnan juhlat -maratoniin. Täyte on himoittavaa ja se sopii myös piirakkaan tai pastaan.
2. Helpot ja nopeat parmesaanikeksit
Suolaisiin parmesaanikekseihin tulee vain viittä raaka-ainetta ja ne onnistuvat, vaikka jauhopeukalosi olisi keskellä kämmentä. Jos parmesaanigate ahdistaa sinua yhtä paljon kuin minua, korvaa italialainen parmesaani millä tahansa voimakkaalla, kovalla juustolla.
Suosittelen Jukolan Juuston pitkään kypsynyttä vintage-cheddaria, jossa on syvä maku ja kova, hekumallisen kiteinen koostumus. Aion tarjota Jukolan juustoja bileissämme, sillä juustola lähti sponsorikseni. Nyt jääkaapissa odottaa neljä kiloa erilaisia cheddareita. Mmmmm…
3. Timjami-juustotangot
Esittelin nämä brunssipöytään tekemäni juustoiset leivonnaiset pari päivää sitten. Tarvitset vain voi- tai lehtitaikinaa, kananmunan, pari kourallista juustoraastetta, runsaasti mieluista yrttiä ja ripauksen suolaa. Juustotangot eivät vaadi näpertämistä ja ne saavat näyttää rennon ronskeilta.
Jos parmesaanigate ahdistaa sinua yhtä paljon kuin minua, korvaa parmesaani voimakkaalla kotimaisella juustolla. Suosittelen Jukolan Juuston vintage-cheddaria, jossa on vahva maku ja kova, kiteinen koostumus. Jukolan cheddareita löytyy pirskeistämmekin, sillä juustola lähti sponsorikseni ja jääkaapissa odottaa nyt neljä kiloa herkkuja, mmmm….
4. Punajuuri-ohrasalaatti pähkinöiden ja juuston kera
Mikä voisi olla tämän suomalaisempi juures? Rakastan punajuurta, joka taipuu loistavasti niin suolaisiin kuin makeisiin viritelmiin.
Teimme ruokaisaa punajuuri-ohrasalaattia viime jouluna rosollin sijaan. Salaatissa on sekä hunajan makeutta että etikan happoa. Paahdetut pähkinät tuovat salaattiin ruokaisuutta, vuohenjuusto suolaisuutta. Pari lusikallista sopii lisukkeeksi, lautasellinen menee ateriasta.
5. Kotitekoiset tortillasipsit
Okei, itse tehdyt tortillasipsit ja guacamole ovat kaukana suomalaisista perinteistä. Ne ovat silti testaamisen arvoisia, jos ajattelit vetää illan sipsilinjalla.
Jos haluat sipseihin suomalaista twistiä, mausta ne vain suolalla ja pippurilla. Mausta dippi samoilla höysteillä kuin listan alussa olevat poro-timjamitortut. Saat dipistä notkean, kun käytät pohjana kermaviiliä tai kermaviilin ja jugurtin sekoitusta ja jätät tuorejuuston pois.
6. Valkosuklaa-mustikkapannacotta
Teen usein pannacottaa, koska se on helppo, mutta muunneltava jälkiruoka. Jugurttia sisältävä valkosuklaapannacotta ei ole ylimakea. Pinnalle voi ripotella mustikoita, jotka raikastavat makumaailmaa ja tadaa: jälkkärissä on Suomi 100 -teemavärit, saat pisteitä!
7. Valkosuklaa-mustikkapiirakka
Kuten huomaat, rakastan valkosuklaan ja hapokkaan mustikan yhdistelmää. Tein valkosuklaa-mustikkapiirakkaa ensimmäisen kerran edelliskesänä ja se oli menoa. Pidän tästä piirakasta, koska pohjassakin on makua. Lisäksi kiiltelevä valkosuklaa on kaunis koriste itsessään. Minä ja kaikki muut, jotka emme puhu cupcakea tai minimacaronia, arvostamme sitä.
8. Persimon-mustikkapiirakka
Tämä mustikka-nektariinipiirakka muuttuu kätevästi sesonkiruoaksi, kun korvaat nektariinin persimonilla. Makean, kullanoranssin hedelmän ja raikkaiden, sinisten mustikoiden yhdistelmä on harmoninen ja visuaalisesti nätti. Päälle vielä kasa paksua vaniljakastiketta ja torttusi näyttää ihan Suomen lipulta (sori, shitti läppä, mutta oli vaan pakko saada sanoo).
9. Vuohenjuusto-persimonmaljat
Tein eilen suolaisenmakeaa jälkkäriä, jonka ohje ei ole vielä blogissa. Homma hoituu kuitenkin niin helposti, että saat juonesta kiinni.
Lohko jälkiruokamaljojen pohjalle yksi persimon. Vaahdota 1 desi kermaa ja sekoita vaahdon joukkoon 100 grammaa pehmeää vuohenjuustoa. Aseta hedelmäkuutioiden päälle vaahtohuppu. Koristele ripauksella kanelia ja hunajasilmällä tai murskatulla pistaasipähkinällä. Helppoa kuin tukinuitto nälkävuosina.
10. Kirsikka-luumugalette
Hullaannuin syksyllä kuninkaan piiraaseen eli galetteen, joka on maailman simppelein leivonnainen. Kun käytät voin sijaan margariinia, pohja on myös vegaaninen.
Rustiikkisen taikinataskun voi täyttää suolaisella tai makealla. Käytä marjoja tai makeita hedelmiä, kuten kirsikoita, luumuja, persimoneja, mustikkaa tai punaherukkaa. Kun sihtaat jäähtyneen piiraan päälle tomusokeria, lopputulos muistuttaa talvista metsää.
Kuplivaa ja glögiä – samasta lasista!
Entä sitten juomapuoli? Aina, kun joku kyselee viini- ja olutvinkkejä, suosittelen ystävieni Katrin ja Heikin Pullon henki -blogia. Pullon hengen joulukalenterissa onkin jo vinkattu itenäisyyspäivän ruokapöytään sopivista juomista. Myös vapun kuohuviinitasting-postauksesta on apua.
Moni suosikkisamppanjani löytyy vain Alkon tilausvalikoimasta. Vouvrayn kuohari on onneksi vakiovalikoimassa. Joimme tätä kuohuvaa häissämme, sillä maku ja tuoksu ovat paahteisia, leveitä ja samppanjamaisia. Vouvray on saanut monelta viininenältä loistavat arviot. Yhdyn ajatukseen, jonka mukaan laadukas kuohuviini on parempi valinta kuin halpa, vain mukiinmenevä samppanja.
Suomalaiset rakastavat myös Freixenetiä ja Codorníuta. Myydyimpien ja makeahkojen vaihtoehtojen sijaan suosittelen Codorníun helmeä eli Annaa. Tässäkin edullisessa kuoharissa on samppanjamaista paahteisuutta. Lisäksi tuoksusta voi aistia tilan ihanan kosteat kivikellarit. Pääsin nuuskimaan niitä häämatkalla, eikä tuoksumuisto unohdu koskaan.
Minullla on myös todella suomalainen ja todella jouluinen juomavinkki. Suhtaudun äärettömän skeptisesti maustettuihin kuohareihin. Yleensä ne ovat hampaita vihlovia esanssiryöppyjä. Pääsin maistamaan kesällä yhteistyökumppanini Pernod Ricard Finlandin Valkia-kuohuviiniä. Puolikuiva viini on maustettu kevyesti mustikalla, ja ihmeekseni ja ilokseni yhdistelmä oli toimiva.
Oikealla marjalle maistuva ja tuoksuva Valkia on hauska alkumalja, jos haluat vetää koko menun juomia myöten sinivalkoisella linjalla. Me teemme näin pippaloissamme. Valkia sopii myös kuohuviinidrinkkeihin, jotka voi koristella jäämurskalla ja mustikoilla.
Suhtauduin vielä skeptisemmin Valkian kuohuvaan glögiin. Olen testannut kuukauden aikana kahdeksan glögiä, ja yllättäen kuohuva nousikin kärkisijoille. Tarjosin kuohariglögiä aperitiivina brunssillamme ja vastaanotto oli todella positiivinen. Glögi ei ole makea. Aromeissa on etenkin inkivääriä, joka sopii hyvin hapokkuuteen. Suosittelen tätä ennen kaikkea niille, jotka eivät pidä sokerisista glögeistä.
Muista, että viihde on eri asia kuin ilkeily
Lopuksi vielä pohdiskeluntynkää linnan juhliin liittyen. Pukuja on kivaa katsella ja arvioida, teen sitä itsekin. Muutama vuosi sitten pääsi kuitenkin käymään niin hassusti, että pääsin/jouduin noihin pirskeisiin itse aveciksi.
Saimme kutsun alle kolme viikkoa ennen vastaanottoa. Siis alle kolme viikkoa. Ei ole kuulkaas ihan pikkunakki järjestää siinä ajassa tiukkaan budjettiin sopivaa pukua (jota piti vielä pienentää), asuun mätsääviä kenkiä (jotka piti värjätä), buukata kampaajaa ja meikkaajaa ja selvittää, mistä voisi vuokrata korut.
Tämä on erityisen stressaavaa, kun olet koko ajan tietoinen kotisohvien ja tapakouluttajien haukansilmistä. Etenkin naisten puvut ja vartalot arvoidaan jokaista alusvaatteen saumaa ja nänniä myöten, mikä on mielestäni irvokasta. Kannoin itse huolta esimerkiksi siitä, että imetin. Mitä jos maitoa alkaisi yhtäkkiä valua pukuni läpi tv-kameroiden edessä? Tämän ääneen sanominen paljastaa, kuinka naurettavaa ja raadollista etiketin ja ”juhlan kunnioittamisen” nimissä tapahtuva arviointi on.
Juontajat tietenkin höpisevät eniten julkkiksista, mutta linnan juhlat ovat täynnä eri tavoilla ansioituneita taviksia. Tämä yllätti minut, kun näin, millaista kulissien ja tv-kameroiden takana on. Taviksille kutsu tulee usein yllätyksenä, joten aikaa unelmapuvun suunnitteluun Teemu Muurimäen kanssa ei kerta kaikkiaan ole – harvalla on varaakaan.
Linnan juhlat ovat todella jännittävä paikka etenkin monelle naiselle. Some laulaa reaaliajassa ihastusta ja kauhistelua, seuraavana päivänä lehdissä rankataan tyylikuningattaret ja mokaajat. Oman kokemukseni jälkeen olen yrittänyt lopettaa ”voi kauhee kun toi on kauhee” -länkytyksen. Olin tyytyväinen siihen, että sain lyhyessä ajassa jonkinlaisen koltun itselleni ja selvisin illasta hengissä.
Linnan juhlat ovat viihdettä ja se on ihan ok. Olethan siitä huolimatta armollinen ja kiva ihminen. Jooko?
Voin siis ikkunasta stalkata teidän juhlia.
Joo, tuu kuokkiin!!!!! Safkaa on paljon!
Ihania ohjeita, kiitos! Valkosuklaa-mustikkapiirakka lähtee heti huomenna kokeiluun.
Varoitus: Siihen jää koukkuun! Toimii todella hyvin myös muiden kirpsakoiden marjojen, esim. vadelman ja punaherukan kanssa.
Kuulostaa ja näyttää mielettömiltä herkuilta! Täytyy ehkä tehdä näitä jälkikäteen, kun itsenäisyyspäivä kuluu reissussa. Harmittaa, etten tuonut Valkiaa mukana Floridaan.
Ja nää on kaikki vielä tosi helppoja. Vaikka olisimme huomenna kotona, tekisin varmaan vain tällaisen snäkkipöydän. Kun on tytsyn kanssa kotona, pitkiin haudutteluihin on välillä vaikea keskittyä, kun pitää keksiä tekemistä, viihdyttää, ulkoilla jne.
Hei ootko nähnyt missään kaupassa Tampereella tuota Jukolan juuston Vintagea? Löysin kyllä muita mutten juuri sitä?
En ole kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta voin kysyä tj Markulta, mitkä mestat Tampereella myy sitä. Oliskohan kuule kauppahallin Herkkuveräjässä.
No kun ei ollut siellä kun kävin just eilen hakemassa muutamaa muuta cheddaria sieltä hakemassa. :/
No voi kakka! Mut mä hei kysyn!
Mä kyselin tätä juustoasiaa nyt Jukolan toimarilta Markulta. Herkkuveräjä kyllä myy vintagea, mutta ilmeisesti erä oli just silloin loppunut, kun kävit siellä. Välitin terveiset, että juuri tuo vintage kiinnostaa nyt monia, joten eiköhän sitä Herkkuveräjään jatkossa hommata lisää. 🙂
Heijjelp! Jos olet jouluruoasta jossain vaiheessa päivittelemässä niin pyytäisin salaattivinkkejä joulupöytään. Jos olisi sekä raikas että sopivasti ruokaisa vaihtoehto. Tykkäisin salaateista, mutta olen huono keksimään ja kehittelemään.
Moikka! Mä en varmaan ehdi tehdä jouluruokapostausta, mutta tässä pari vinkkiä. Ensinnäkin tämä punajuuri-ohra-juustosalaatti on ihan hullun hyvää. Tästä tykkäävät yleensä nekin, jotka eivät välitä rosollista:
http://www.savusuolaa.fi/reseptit/punajuuri-ohrasalaatti-paahdettujen-pahkinoiden-ja-juuston-kera/
Kaupoista voi löytyä vielä myäs kurpitsaa ja sen voi korvata uunissa paahdetulla bataatilla tai palsternakalla. Maistuu ihanalta sekin juuston ja vaikka pinaatin kera:
http://www.savusuolaa.fi/reseptit/paahdettu-kurpitsa-juustosalaatti/
Myös persimonit ovat nyt hyviä. Tein yksi päivä sellaisen salaatin, johon tuli makeaa salaattisekoitusta, fetaa, persimonia ja paahdettuja cashewpähkinöitä, salaatin päälle suolaa ja hunajaa.
Meidän joulupöytämme klasareita ovat myös Waldorfinsalaatti ja italiansalaatti. Niiden ohjeita en ole laittanut blogiin, mutta löytyy kyllä googlaamalla. Mä rakastan sitä Waldrof-versiota, johon tulee juuriselleriä ja paahdettuja saksanpähkinöitä. Mikään, missä on majoneesia, ei voi mennä vikaan. 😀
Oukei, kiitos mä lähden kokeilemaan 🙂
Hei,
Kivoja ja herkullisen näköisiä vinkkejä. Kysyisin kuitenkin noista porotortuista. Laitatko täytteen valmiisiin torttuihin vai paistatko täytteet yhdessä torttujen kanssa?
Ystävällisin terveisin
Kaija
Moikka! Paistan ensin ja täyte vasta sitten. 🙂