Kevättalvi on hurahtanut silmissä, joten päätin niputtaa viimeisen parin kuukauden parhaat bongaukset yhteen pakettiin. Nyt listalla on kivoja löytöjä kotikokkailuun ja erinomaista kultuuria nykyisille ja entisille nuorille.
1. Oatlyn påMackan -kauralevite
Tämän vuoden ruokatavoitteeni on vähentää maidonkulutusta ja löytää tilalle maukkaita kasvispohjaisia vaihtoehtoja. En ole maistanut vielä yhtään hyvää vegaanijuustoketta. Tuorejuustolle sen sijaan on löytynyt loistava vaihtoehto: Oatlyn påMackan -kauralevite.
Levite näyttää ja maistuu todella samanlaiselta kuin maustamaton tuorejuusto. Kauran aromi on hyvin mieto, maku raikas ja hapan. Kun hehkutin levitettä Instassa, eräs seuraajani vinkkasi, että tätä voivat käyttää myös raskaana olevat, jos tavallinen tuorejuusto on pannassa. Oatlyn mukaan myös påMackanin gluteenipitoisuus on erittäin alhainen.
2. Suomen Jäätelön pistaasijäätelö
Maidottomasta levitteestää hypätäänkin sitten loogisesti maitopohjaiseen jäätelöön. Esanssiset kolmen litran trio-pakkaukset alkavat luojan kiitos olla historiaa. Markkinoilla on entistä enemmän laadukkaita kotimaisia luksusjäätelöitä. Ja mikä parasta: vihdoinkin lempimakuani pistaasia! Olen kaivannut niin kovasti tätä makua suomalaisiin pakastealtaisiin.
Suomen Jäätelön pistaasijätski maistuu aidolta pistaasilta. Väri ei ole keinotekoisen vihreä, vaan vaaleanruskea. Maku tulee oikeista pistaasipähkinöistä, jotka tuotetaan Sisiliassa. Jäätelö on todella tuhtia, enkä ole saanut tuhottua purkillista useammankaan Unelmahäät-session aikana.
Joku voi nurista purkin hinnasta, joka on monissa kaupoissa seitsemän euron kieppeillä. Minä taas pidän siitä suuntauksesta, että makeat herkut maksavat enemmän, ovat laadukkaampia ja ne nautitaan maltilla. Keinoaromeilla ryyditetyn suklaa-banaanisammiollisen kauhomisessa yhden illan aikana ei ole mitään järkeä.
3. Kotipellon Puutarhan Mimis-yrtit ja versot
Viime kevään Pingin goodie bagissa oli ihmeellisen ihania yrttejä. Kuskasin kotiin ruukkukaupalla minttua ja basilikaa, jotka lähtivät kasvamaan ikkunalaudalla käsittämätöntä vauhtia. Yrttien aromi oli todella voimakas ja yrtit menestyivät jopa omassa purkissaan ihan eri tavalla kuin muut testaamani. Istutimme mintun ja salvian mökkimme takapihalle. Kesän aikana parista oksasta kasvoi valtava pensas.
Kyseessä ovat Kotipellon Puutarhan tuottamat Mimis-yrtit. Pääsin testaaman niitä ja puutarhan versoja ja koristekukkia, kun kävin Kotipellon puutarhan järjestämässä kokkikouluillassa Helsingissä. Sain vihreitä kotiinviemisiksi ja koristelin niillä kardemummalohen ja kookosriisin.
Sen lisäksi, että yrtit ja versot ovat todella maukkaita, ne tuotetaan ekologisesti. Uudessakaupungissa sijaitseva puutarha on lähes hiilineutraali. Voit lukea sen toiminnasta lisää täältä. Pakkauskoko on maltillinen, rasian voi kierrättää ja muovikäärekin on hiukan ekologisempaa maatuvaa muovia.
4. Anarkistinen lastennäytelmä Adalmiinan helmi
Tampereen Työväen Teatterin kevätohjelmisto on kova. Yksi sen helmistä kuuluu Adalmiinalle, kiukuttelevalle prinsessalle. Työväen Teatterin Adalmiinan helmi on lastennäytelmä, joka naurattaa aikuistakin. Se todistaa, ettei lastenkulttuurin tarvitse olla lässytystä. Päähenkilö Adalmiina on tarinan alussa melkoinen bitch, jonka oppipolun varrelle mahtuu melkoisia ohdakkeita.
Anna Krogeruksen käsikirjoitusversio Topeliuksen sadusta on suorastaan anarkistinen. Lavalla nähdään niin Nekalan mummo kuin drag queen ja aikuinenkin saa nauraa kippurassa. Suositusikäraja on kuusi vuotta, mutta vähän alle 5-vuotiaskin pysyi hyvin kärryillä, eikä näytelmä ollut liian jännä.
5. Nolonhellä nostalgiapala Pasi Was Here
Parhaana uutena kotimaisen näytelmätekstinä palkittu Pasi Was Here menee myös Työväen Teatterissa. Tämä nostalgiapläjäys pitää nähdä kaikkien, jotka ovat eläneet kasarilapsuuden ja ysärinuoruuden tai kärvistelleet pikkupaikkakunnalla. Tuukka Huttunen, Janne Kallioniemi, Maija Lang ja Tommi Raitolehto tekevät hulvattomat roolisuoritukset takahikiän murkkuina. Kuvasto on niin tunnistettavaa, että koko ajan tekee mieli muistaa ”mä muistan ton Amican” ja ”tollaset millennium-bileet meilläkin oli”.
Komedia kohtelee myötähöpeää aiheuttavia päähenkilöitään hellästi ymmärtäen. Naurun takana on kipeitä kysymyksiä. Miksi lapsuuden ystävyyssuhteet eivät voi jatkua aikuisina, kun kasvetaan eri teille ja eri sosiaaliluokkiin? Miksi yksi menestyy, mutta toinen masentuu ja syrjäytyy? Lopussa silmäkulmaa on pakko pyyhkiä. Lämmän lisäksi rinnassa tuntuu ahdistusta ja haikeutta.
Jos kiinnostuit, pidä kiirettä. Pasia pääsee nostalgisoimaan enää huhtikuussa.
Jos kaipaat vinkkejä hyvän hinta-laatusuhteen ravintoloista Tampereella ja Helsingissä, tsekkaa tammikuun suositukset. Postauksesta selviää myös, mistä voi ostaa ihanan värikkäitä ja eettisesti tuotettuja merinoneuleita ja miten kaurakermaa kannattaa käyttää.
Lisää ravintola- ja ruokavinkkejä löytyy joulukuun suosituksista. Testasin tuolloin pari mutkatonta ja suht edullista illallisravintolaa, löysin Tampereen parhaan hotelliaamiaisen ja testasin netin halpoja hävikkiruokakauppoja.
Mä oon silmäillyt tota pistaasijätskiä kaupassa, mutta mukaan tarttuu silti joka kerta saman lafkan kuusijäätelö. Se on vaan niin mielettömän hyvää!
Kyllähän toi hinta hirvittää, mutta onpahan parempaa kuin parin euron hileharkko. Mulla myös kestää tommonen kunnon kermajätski aika pitkään.
Mä taas epäröin koko ajan sitä kuusijädee! Nää jätskit eivät muuten kärsi useammastakaan pakastuskerrasta. En voi sietää sitä sulaneen ja uudelleen pakastetun jäätelön hilettä, yh!!!!