Joulupöytämme pääroolissa olivat erilaiset salaatit, kalat ja marinoidut vihannekset. Yksi suosikeistani oli kanelissa marinoitu punasipuli, jonka valmistaminen on idioottihelppoa. Makeanmausteinen sipuli sopii ympäri vuoden etenkin pohjoisafrikkalaisiin ja välimerellisiin ruokiin. Kannattaa testata vaikkapa pitaleipien täytteenä, falafelin tai tuhtien lihapyöryköiden kaverina.
VINK: Käytin makeuttajana melko hentoa hunajaa. Voit korvata sen sokerilla tai vaalealla siirapilla. Annostele näitä makeuttajia vähän kerrallaan marinadia maistellen, sitä niiden makeus ei välttämättä mene yksi yhteen hunajadesin kanssa.
VINK VINK: Älä kuitenkaan pelkää mausteita. Marinadi saa olla voimakkaan makea ja etikkainen, jotta sipuli ei maistu vetiseltä.
Kanelimarinoitu punasipuli
Useita lisukeannoksia, vastaa pientä oliivipurkillista
- 3 isohkoa tai 4 pientä punasipulia
- 0,5 desiä rypsiöljyä (oliiviöljy on liian voimakasta)
- 1 desi juoksevaa hunajaa
- 0,5 desiä väkiviinaetikkaa
- 0,5 desiä vettä
- 1 teelusikallinen kanelia
- teelusikan kärjellinen suolaa
- Kuori sipulit. Leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Jos sipulit ovat todella isoja, voit halutessasi puolittaa renkaat.
- Tee marinadi. Sekoita öljy, hunaja, etikka ja kaneli hyvin sekoittaen. Lisää tilkka vettä voimakkaasti sekoittaen. Maistele. Lisää ripaus suolaa sekä tarvittaessa etikkaa, kanelia tai hunajaa.
- Kaada marinadi keskikokoisen kipon pohjalle. Pane sipulirenkaat kippoon, pyörittele ne hyvin marinadissa ja sulje kippo/peitä se kelmulla.
- Anna sipulien maustua useita tunteja, mieluiten yön yli. Sekoittele renkaita välillä, jotta ne marinoituvat tasaisesti.
Mausteisia Välimeren herkkuja
Kanelimarinoitu punasipuli sopii esimerkiksi buffetiin, jossa on myös marokkolaistyylistä kukkakaaliriisiä. Tästä reseptistä tuli puolivahingossa myös vegaaninen. Resepti on ollut tosi suosittu ja se on hyvä osoitus siitä, miten kaunista ja herkullista kasvisruoka voi parhaimmillaan olla.
Myös falafelit, paahdetut juurekset ja sitruunakastike tai kreikkalainen kanelikana eli kapama sopivat makumaailmaan. Härkiksestä tehtyjen lindströminpihvien ja fetakastikkeen suolaisuuskin saa kivaa kontrastia makeista sipuleista.
Testing testing: kauravalmisteet
Moni on lähtenyt nyt vegaanihaasteeseen mukaan. Minä en, koska yksittäisen haastekuukauden sijaan yritän etsiä sellaista elämäntapaa, jonka ylläpitäminen tuntuisi luontevalta ja suht helpolta koko loppuelämän.
Olen kuitenkin ottanut tammikuun tavoitteekseni testailla enemmän kauratuotteita. Sain aika hyvän tuloksen Sitran elämäntapatestistä, jota jengi linkkailee nyt tiuhaan Facebookissa. Pientä viilausta sinne sun tänne on kuitenkin vielä varaa tehdä ilman, että hedonisminikaan hirveästi kärsii. Tärkeimmät niistä ovat lentokompensaatiot ja maitopohjaisten tuotteiden vähentäminen.
Juusto on suuri heikkouteni ja rakkauteni, samoin kerma. Sen sijaan jugurtteihin minulla ei ole kovin erityistä rakkaussuhdetta. Olen syönyt jo vuosia arkijugurtteina Yosan kaurajugurtteja, jotka maistuvat mielestäni paremmille kuin tavalliset. Maitoa juon vain kahvissa ja olen huomannut, että parin totuttelukerran jälkeen pääsin helposti iKaffen makuun.
Nyt utelias nenäni nuuskii kaurakerman suuntaan. Katsotaanpa tänä iltana, millainen pastakastike siitä valmistuu. Ja Oatlyn kaurapohjaisen På mackan -tuorejuustokkeen nerokkuus suorastaan pysäytti. Ei hyvää päivää, miten se voikaan maistua näin paljon Philadelphialle, mutta on raikkaampaa. Ei jää semmoinen meijerinmaku suuhun.
Eräs Insta-seuraajani myös huomautti, että kauralevite sopii vissiin myös raskaana oleville naisille. Ymmärtääkseni tuorejuustot ovat nyt rajoitelistalla. Ainakin joitakin raskaana olevia on kielletty syömästä niitä. Saa korjata ja täydentää, sillä omista raskausajoistani on sen verran aikaa, että olen autuaasti unohtanut tämän kaiken.
On muuten ollut mukava huomata, että ainakaan omassa somekuplassani ei ole ollut tänä vuonna ollenkaan niin paljon länkyttämistä vegetempauksesta kuin aikaisemmin. You know, yleensähän paikalle pamahtaa se änkyrä, joka heittää omasta mielestään helvetin hyvää läppää siitä, että ”mitäs vegaani tekee sitten kun kärpänen lentää sen nenään ja se tukehduttaa sen kuoliaaksi”.
Kavahdan itse kaikenlaista änkyröintiä, militanttiutta ja kiusaamista, oli ruokavalio ja elämäntyyli mikä hyvänsä. Jos pystyn itse kannustamaan toista lössönpössöä nautiskelijaa muuttamaan ruokavaliotaan pienin askelin ja kompromissein kestävämpään suuntaan, olen iloinen.
Tuo Sitran elämäntapatesti on muuten aika hyvä vastaus, jos joku aloittaa valitusvirren siitä, miksi ei voi olla vain tavallista voita ja mihin näitä kaiken maailman jalostettuja kasvistuotteita tarvitaan. Ja breaking news: myös jugurtti, saati sitten se tavallinen tuorejuustokin ovat jalosteita.
Mut joo, vähän tämmöistä saarnaa tähän, osittain itselleni. Nyt pannun äärelle. Pus!
Kiva uusi idea tuo kanelimarinoitu punasipuli. Maukasta joulunaikaa <3
Kiitos samoin! <3