hämäläisen munajuuston ohje

Hämäläinen munajuusto – näin teet juuston helposti ilman muottia

Joka kerta Ahlmanilla käydessäni ostan tilan omaa munajuustoa. Ja joka kerta nautiskellessani tätä herkkua hillon kanssa mietin, että hitto, pitäisi tehdä tätä itse. Munajuuston valmistaminen ei nimittäin ole vaikeaa. Perusraaka-aineet eivät maksa juuri mitään. Et tarvitse edes juustomuottia tai harsoa, vaan selviydyt siivilän, suodatinpussien ja suuren kipon avulla. Janica-täti näyttää ja kertoo nyt, miten se on mahdollista!

VINKKEJÄ JA SAARNAA ENNEN KUIN ALOITAT: Ennen reseptiin siirtymistä muutama tarkennus liittyen termiin ”hämäläinen munajuusto”. Netti on reseptejä pullollaan, ja jos perheessä on valmistettu iät ja ajat munajuustoa, jokaisen suvun tapa on tietenkin se ainoa oikea.

Joihinkin resepteihin tulee vain maitoa, piimää ja munia. Me testasimme ohjetta, johon tulee myös kermaviiliä. Joku lisää juustonsa voita ja maustaa sen vaikkapa valkosipulilla. Osa uskoo, että loraus etikkaa tekee koostumuksesta täydellisen. Lisäksi on olemassa piimäjuusto, jonka valmistusprosessi on käsittääkseni samanlainen, mutta massaan ei tule munia.

Tämä on toimivaksi ja maukkaaksi todettu perusresepti. Kaltaisemme keltanokat onnistuivat, ja sekä juuston maku että koostumus miellyttivät meitä. En kuitenkaan väitä, että tämä olisi ainoa oikea tapa tehdä munajuusto. Tämä nyt on Janican tapa tehdä se (siis sörkkiä vieressä, kuvailla ja antaa huonoja vinkkejä, kun mies tekee juuston).

JA VIELÄ TOINEN VINKKI, EI SAARNAA: Massaan tulee paljon nestettä. Itse juusto on kuitenkin melko pieni, noin 250-grammainen. Suosittelen pientä annosta, kun harjoittelet juuston tekemistä ensimmäistä kertaa. Jos luotat itseesi ja syöjiä on monta, tuplaa ainekset.

KOLMASKIN VINKKI VIELÄ, JOO JOO SE RESEPTI TULEE KYLLÄ: Juuston ei tarvitse olla täydellisen sileä. Kuten edellä sanoinkin, et tarvitse juustomuottia. Siivilä, iso kippo ja harso/pari suodatinpaperipussia riittävät. Juusto saa uunissa kauniin paistopinnan, joka peittää kuhmut.

Hämäläinen munajuusto

46 välijuusto/jälkiruoka-annosta

  • 1,5 litraa kevyt- tai täysmaitoa
  • 3 munaa (kaksi juustoon ja yksi voiteluun)
  • 200 grammaa kermaviiliä
  • 0,5 litraa piimää
  • 0,5 teelusikallista suolaa

  1. Kaada maito suureen kattilaan ja vispaa joukkoon kaksi munaa. Lämmitä seos koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Älä kuitenkaan anna munamaidon kiehua, vaan ota kattila heti pois levyltä, kun ensimmäiset kuplat nousevat pintaan. Jos pelkäät, että seos palaa pohjaan, kuumenna se vesihauteessa. Kaada suurempaan kattilaan tilkka vettä ja pane pienempi maitokattila vesikattilaan. Pohjaan palamisen riski pienentyy, kun kiehuva vesi kuumentaa maitokattilaa.
  2. Lisää seokseen piimä ja kermaviili. Vispaa seos tasaiseksi ja kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen.
  3. Ota seos toisen kiehahtamisen jälkeen pois liedeltä. Anna massan seistä kattilassa puolisen tuntia, kunnes rakeinen juustomassa alkaa erottua nestemäisestä herasta.
  4. Vuoraa juustomuotti tai siivilä sideharsolla tai kahdella, toisesta sivusaumasta auki leikatulla suodatinpussilla. Pane siivilä tiskialtaaseen. Nostele juustomassaa siivilään heran joukosta reikäkauhalla tai suurella lusikalla.
  5. Painele massa tiiviisti siivilää vasten, jotta siitä tulee kiinteää. Laita massaa ensin yksi kerros siivilään, ripottele kerroksen päälle hieman suolaa, lisää seuraava juustokerros ja taas ripaus suolaa.
  6. Kun kaikki massa on siivilässä, painele sitä vielä lusikalla, jotta neste valuu juustosta. Laita siivilä lopuksi suurempaa kippoon, jonka pohjalle neste valuu. Voit asettaa siivilän päälle painon, esimerkiksi lautasen, jotta juusto tiivistyy hyvin.
  7. Anna juuston valua jääkaapissa yön yli. Kumoa valmis, raaka juusto varovasti uunivuokaan. Voitele juusto munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla, kunnes juustossa on kauniin kullanruskea pinta. Paistoaika vaihtelee juuston koon ja uunin tehon mukaan. Me paistoimme juustoa yli 20 minuuttia.

Tässä vielä varmuuden vuoksi kuvia, jotka havainnollistavat prosessia. Ensimmäisessä kuvassa kahteen kertaan kiehautettu juustomassa on seissyt puoli tuntia ja juusto on alkanut erottua herasta. Hera on siis tuota nestettä, juustomassa munakokkelin näköistä hyhmää.

Toisessa kuvassa nostelemme juustoa suodatinpaperilla vuorattuun siivilään. Kattilaan jäävää heraa ei tarvitse kaataa viemäriin. Sen voi käyttää leivonnassa ja heran voi pakastaa.

Kolmannessa kuvassa juustomassa on nosteltu kerroksittain siivilään ja kerrosten väliin on ripoteltu hieman suolaa. Massaa on paineltu lusikalla tiiviiksi ja sen päälle on laitettu lautanen painoksi. Laitoimme tämän viritelmän suureen kippoon. Yön aikana loputkin herat valuivat siivilästä kipon pohjalle.

munajuuston valmistus
munajuuston valmistus

munajuuston valmistus
Ja tadaa, tällaista siitä tuli. Eikö olekin kaunokainen, vaikka vähän pienenpuoleinen? Maku ja koostumus kuitenkin ratkaisivat. Ensi kerralla teemme isomman juustovauvan.

Neutraali munajuusto maistuu hyvältä hillon tai marjojen kanssa. Juusto kannattaa lämmittää vielä ennen tarjoilua.

munajuuston ohje
helppo munajuusto

Keittelin juuston lisukkeeksi omenakompottia. Kompotti on siis helppo ja ronski hillo. Kuori ja kuutioi pieniksi lohkoiksi 2 isoa tai 3 pientä omenaa tai päärynää. Kaada kuutiot kattilaan vesitilkan ja kanelitangon kanssa. Keitä pitkään miedolla lämmöllä, ilman kantta ja sekoitellen.

Mausta noin puolella desillä sokeria ja teelusikallisella vaniljasokeria. Kompotti on valmista, kun koostumus on hillomaisen kiinteä.

Pasha valmistuu samalla tyylillä

Munajuuston valmistaminen muistutti pashan tekemistä. Teimme pari vuotta sitten pääsiäispöytään täyteläisen, mutta raikkaan valkosuklaa-limepashan.

Tuolloin käytössä oli harso, mutta ei pashamuottia. Lopputulos oli kuitenkin todella nätti. Mielestäni harso tuo pintaan kaunista elävyyttä, ja jos se häiritsee, pashan voi koristella ohuenohuilla limesiivuilla.

Munajuustokin sopii hyvin pääsiäispäivälliselle. Se on myös raikas kesäherkku tuoreiden marjojen kera. Ohje kannattaa siis panna muistiin. Talvisesta stailauksesta huolimatta kotitekoinen juusto ei ole vain jouluruoka.

Joulu: vähemmän käninää, enemmän kihinää

Joulumme sujui samalla kaavalla kuin viimeiset kymmenen vuotta. Ensin aattokahveille minun vanhempieni luokse. Sen jälkeen joulunpyhiksi Villen porukoiden maalaisidylliin.

Ihaninta tässä joulussa oli taas kerran tyttösemme. Lapsen ilo, jännitys ja kihinä kuorivat aikuisesta väkisinkin kyynisen kerroksen. Aatonaattona lapsi kävi niin kierroksilla jännityksestä, että mietin, mahtaako hän nukkua ollenkaan. Yritin olla täysillä mukana kaikissa niissä pienissä jutuissa, jotka ovat hänelle suuria ja tärkeitä. Olivat myös minulle aikoinaan.

joulu 2017
joulu 2017

Joulupöydän tähtiä olivat taas Nygrenin kalat ja erilaiset suolaiset ja hapokkaat salaatit. Kinkun sijaan söimme itse pyydetystä peurasta tehtyä stifadoa eli jouluisesti maustettua, kreikkalaista lihapataa.

Olemme useampana vuotena juoneet läpi jouluaterian samppanjaa. Se sopii suht hyvin runsaaseen buffetiin, jossa on paljon vahvoja makuja, rasvaa ja suolaa. Tosin viimevuotinen, vähän makeampi Taittingerin Millennium mätsäsi jouluruokiin paremmin kuin tammisempi Bollinger, joka jäi nyt ruokien rinnalla suppeahkoksi. Rutikuiva ei ole aina paras vaihtoehto.




Lapsen jouluintoa seuratessani mietin taas, että pitäisi russuttaa ja narista vähemmän, intoilla ja heittäytyä enemmän. Mistäköhän kumpuaa minunkin omaksumani ajatus, jonka mukaan mahdollisimman kyyninen ja nyrpeä suhtautuminen kaikkeen on muka kauhean älyllistä?

Aikuiselämä on ihan tarpeeksi neliönmuotoista lasivillaa. Pitäisi olla ruokkimatta tuota puolta itsessään ja uskaltaa olla rohkeammin innostunut, joskus hyväuskoinen heittäytyvä hölmökin. Ainoa lupaukseni uudellevuodelle olkoon se, että nyrpistelen vähemmän ja annan ihmisten uskoa keijukaisiin, jos se tuo heille hyvän olo.

Mutta nyt pitää palata horoskooppien pariin. Meillä kaksosilla loppui juuri nahkea seitsenvuotiskausi. Edessä voi siis olla vain kimallusta, glooriaa ja yksisarvisia!

 

7 Kommenttia

  1. Tämä menee ensi viikolla kokeiluun! Hankinnat ensin: meillä ei normaalisti ole edes maitoa, piimästä yms. puhumattakaan.

    Prosessi ja tekniikka ovat onneksi minulle tuttuja, koska olen kymmeniä kertoja tehnyt intialaista panir-juustoa, sitruunamehu- tai jogurttikuogaloinnilla.

    Sideharsokangas on ongelma: kangaskaupassa oli vain jotain vauvanvaippaharsoa, joka käyttäytyy hankalasti. Toisessa maassa sain ihan oikeaa harsoa, mutta eipä tullut mukaan paluumuuttokuormaan. Kokeilin putkiharsoakin, mutta massan saaminen putkeen oli hankalaa.

    • Et onneksi tarvitse harsoa. Pärjäsin ihan hyvin auki leikatulla suodatinpussilla. Kuvista näkyy, miten homma hoituu. 🙂

      • OK kiitos, mutta meillä ei ole suodatinpusseja (minä juon vain espressoa ja vaimo pressoa), joten kauppaan olisi mentävä. Jos uudella yrityksellä eri kaupasta saisin oikeaa harsoa, elämäni helpottuisi pysyvästi panir-rintamalla.

  2. Moi! Olipas hirveä paasaus siitä, miten juuston tekoon ei tarvitse muottia. No ei tietenkään tarvitsekaan, mutta kannattaa hankkia se muotti (ja kunnon harso), koska juustohan on niin hyvää, että sitä voi ja kannattaa tehdä usein! Ja onhan siinä jotain taikaa, kun ottaa juustomuotista ulos perinteisen mallisen, itse tehdyn juuston. Suosittelen! Ostin muuten oman harsoni Helsingistä jostain keittiötarvikekaupasta. Varmaan saa netistäkin tilattua. Suosittelen myös kunnon harson hankkimista, koska se on kestävä, pestävä ja kätevä käyttää. Hyvää juustoilua kaikille!

    • Pahoittelut, jos perusteluni kuulosti ”hirveältä paasaukselta”. Tarkoitukseni on innostaa ihmisiä kokeilemaan myös sellaisia ruokia, joiden tekemisen ajatellaan olevan hankalaa tai vaativan erityisiä keittiövälineitä. Teen itse juustoa ja esimerkiksi pashaa maksimissaan kerran vuodessa. En halua kauheasti tavaraa kaappeihin, joten en viitsi hankkia tavaraa, joka vie tilaa, mutta on vähällä käytöllä. Luulisin, että nykyään aika monella on sama tilanne etenkin pienissä asunnoissa, joissa säilytystilaa on vähän.

    • Perinteitä Hämeestä

      Höpöphöpö, ei mitään muotteja. Juustosta tulee muoteilla kuolleen näköinen klimppi. Hämäläinen Ilvesjuusto eli munajuusto on juuri tuollainen kuvan mukainen!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.