Pakkohan sitä oli kokeilla. Nimittäin grillattua kaalia, joka on vilahdellut yhden jos toisenkin kuvissa tämän kesän someherkkuna.
Tamperelaisessa ravintola Kajossa maistamani grillikaali makean sipulin kera oli kaikessa yksinkertaisuudessaan häkellyttävän ihana annos. Kaalin grillaaminen on helppoa puuhaa, eikä kaalia tarvitse kesällä esikäsitellä, esimerkiksi kiehauttaa. Pelkkä grillaaminen tekee siitä riittävän mehevää, pehmeää ja makeaa.
Rakastan suolaisen ja makean yhdistelmää, joten viimeistelimme kaalin sivelemällä lohkojen pinnalle vaahterasiirappia. Tummaksi paahtuneen, rapean kuoren makeus oli päräyttävä makuelämys! Sipaisimme siirappia ja lisäksi hiukan soijaa myös lohen pintaan. Sen kummempia marinadeja ruoissa ei ollut, eivätkä tuoreet raaka-aineet kikkailua kaivanneet.
VINK: Voit korvata siirapin juoksevalla hunajalla.
VINK VINK: Kaaliin saa tulla hiukan kärähtänyttä pintaa. Se on todella herkullista!
VINK VINK VINK: On tärkeää leikata kaali niin, että jokaiseen palaan jää kantaa, jossa lehdet ovat kiinni. Näin palasia on helpompi käännellä, eikä yksittäisiä kaalinlehtiä putoile ritilöiden väliin.
Grillattu kaali siirappiglaseerauksella
4 – 6 lisukeannosta
- puolikas keräkaali (reilut puoli kiloa)
- öljyä
- suolaa
- 2 ruokalusikallista (vaahtera)siirappia
- Leikkaa kaalinpuolikas sen koosta riippuen 4 – 6 palaksi. Ole tarkkana, että jokaiseen palaan jää kantaa, jossa lehdet ovat kiinni.
- Sivele kaalipalojen pintaan reilusti öljyä ja siirappia. Tämä kannattaa tehdä leivinpaperin päällä, niin voit käännellä paloja ja ne saavat tasaisen marinoinnin.
- Grillaa palat kauniin kullankeltaisiksi, käännä kypsennyksen aikana. Pintaan saa tulla myös hiukan kärähtänyttä tummuutta.
- Nosta grillatut kaalinpalat tarjoiluastialle ja ripottele päälle suolaa. Nauti heti.
Raikkaita grilliruokia
Heitelläänpäs tähän parit takavuosien parhaat kesäruokaohjeet. Kuumalla säällä rasvaiset makkarat ja lihat eivät houkuta minua yhtään. Grillaamme yleensä kasvis- ja kalaruokaa.
Viime kesänä grillissä tiristyi muun muassa ihana teriyakilohi, joka nautitaan raikkaan kurkku-minttusalaatin kera. Paneroiduilla silakoilla täytetyt rieskat ovat suomalainen versio pitaleivistä. Lapsikin tykkäsi näistä, kun markkinoimme täytteen kalapuikkoina! Savujuuston ja paksujen munakoisoviipaleiden täyttämä hampurilainen on mehevä, mutta ei raskas. Lisukkeeksi voi keittää perinteisiä kokonaisia herneenpalkoja eli apposia.
Grillissä voi tehdä helposti myös suomalaisia tarte flambéita. Kaupan valmiiden rieskojen päälle voi levittää ranskankermaa, kasviksia ja muita mieluisia täytteitä. Savun aromi tuo pizzaan ja piiraisiin oman säväyksensä. Kesä!!!!!!